En Büyük Gezegen
Güneş sisteminde bulunan en büyük gezegen Jüpiter‘dir.
Jüpiter’in kütlesi Dünya’nın kütlesinden 318 kat fazladır. (Kütle) (Bakınız: Gezegenlerin Kütleleri)
Jüpiter 140.000 km’lik çapı ile Dünya’nın çapının yaklaşık 11 katıdır. (Çap)
Jüpiter Dünya’dan yaklaşık olarak 318 kat (hacim olarak) daha büyüktür. Bu da Jüpiter’in ne kadar büyük bir gezegen olduğunu gözler önüne sermektedir. En küçük gezegen yazımızda Merkür’den bahsetmiştik. Jüpiter’in doğal uydularından en büyüğü olan Ganymede Merkür’den bile büyüktür. Yani uydusu bile Merkür’den büyük olan bir gezegen. Devasa büyüklük: Jüpiter…Jüpiter hakkında belki de en etkileyici özellik, devasa boyutudur. Jüpiter, kütle, hacim ve yüzey alanı bakımından Güneş Sistemimizdeki en büyük gezegendir ve diğer gezegenlerden daha belirgin şeklinde gözle görülür bir büyüklük farkı vardır.
En Büyük Gezegen Jüpiter
En büyük gezegenimiz Jüpiter aynı zamanda en büyük uyduya sahip gezegen konumundadır. Jüpiter’in Ganymede uydusu sistemimizde bulunan en büyük uydu konumundadır. Yani Ganymede hem Jüpiter’in en büyük hemde Güneş sistemimizin en büyük doğal uydusudur.
Şimdiye kadar güneş sistemimizdeki en büyük gezegen, hem kütle hem de hacim bakımından tüm diğer gezegenlerden belirgin şekilde büyük olan Jüpiter’tir.
Jüpiter’in kütlesi Dünya’nın kütlesinden 318 kat fazladır.
Jüpiter 140.000 km’lik çapı ile Dünya’nın çapının yaklaşık 11 katıdır.
Jüpiter, güneş sistemindeki bütün gezegenlerin toplamından 2,5 (2 buçuk) kat daha büyüktür.
Gezegenler Büyükten Küçüğe
Jüpiter (En büyük) – Satürn – Uranüs – Neptün – Dünya – Venüs – Mars – Merkür ( En Küçük)
Fotoğrafta 5.sırada bulunan en büyük gezegenimiz Jüpiter’dir. Bu fotoğraf Jüpiter’in ne denli büyük bir gezegen olduğunu göstermektedir.
Gezegen Nedir?
Bilim adamları, bir gezegenin gerçekte ne olduğu konusunda birçok araştırma ve tartışma yaptılar. Bir ölçüt getirilmesi gerekiyordu. Çünkü ilerleyen teknolojiye bağlı olarak yeni gezegenler keşfediliyordu. Ama bunların bazıları bir çok özelliği sağlayamıyordu. Bu yüzden 2006 yılında bilim adamları tarafından bir tanım ortaya çıktı. Bir gezegenin şu üç özelliği taşıması gerektiği kanaatine vardılar. Bu üç şarttan herhangi birini taşımayan gezegenler gezegen olamayacaktı.
- Bir yıldızın etrafından dönmesi gerekir. Güneş’de bir yıldız olduğu için Güneş’in etrafından dönmeside geçerlidir.
- Kendi kütlesinden dolayı yuvarlak bir yapıya sahip olması gerekir.
- Yörüngesindeki nesneleri yani etrafındaki küçük gök cisimlerini temizlemiş olması gerekir.
Evrenin En Büyük Gezegeni
Not: Bu bölümde Güneş sistemimiz dışındaki en büyük gezegen den de bahsedilmiştir.
Son dönemlerde evrenin en büyük gezegeninin keşfedildiği bir bilim dergisi tarafından açıklanmıştır. Daha önce keşfedilen bir gezegen Jüpiter‘in yaklaşık 2 katı olduğu söylenmişti ama bu keşfedilen gezegen Jüpiter’den yaklaşık olarak 13 kat daha büyüktür. Bu bilginin yayınladığı dergi alanında otoriter bir dergi olan “Astrophysical Journal Letters” dergisidir. Bu dergide gezegenden Süper Jüpiter adıyla bahsedilmiştir. Tabi evrenin sonsuzluğu, evrenin içinde ki sistemler ve araştırmalar sonucunda Güneş sisteminin dışından yeni gezegenler keşfedildiği düşünüldüğünde ilerleyen zamanlarda yine bir büyük gezegen keşfedilir mi sorusunu herkes sormaktadır. Bunun için en büyük gezegen diye sorulduğunda Güneş sistemimizi düşünerek Jüpiter cevabını verebilirsiniz. Şu anda sistemimizde bilinen en büyük gezegen Jüpiter’dir. Ayrıca Evrenin Büyüklüğü Ne Kadar? konumuza bakarak evren hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
En Büyük Gezegen Güneş mi?
En büyük gezegenin Güneş olduğu konusunda kavram yanılgıları ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Bilim insanları tarafından ısı ve ışık kaynağımız olan Güneş bir yıldız olarak tanımlanır. Yani bilinenlerin aksine Güneş bir gezegen değil, bir yıldızdır.
Dünya En Büyük Kaçıncı Gezegendir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi gezegenlerin büyükten küçüğe sıralamasını verdik. Bununla beraber Dünya’nın en büyük 5. gezegen olduğu yukarıdaki sıralama da görünmektedir. Dünya’nın uydusu Ay’dır. Dünya ile Ay’ın arasındaki mesafeyı öğrenmek için Dünya ile Ay’ın Uzaklığı konumuza gidebilirsiniz.
Gezegenlerin Güneş’in Etrafında Dolanma Süreleri
Merkür: 89 gün
Venüs: 225 gün
Dünya: 365 gün
Mars: 687 gün
Jüpiter: 11,9 yıl
Satürn: 29,5 yıl
Uranüs: 84 yıl
Neptün: 1648 yıl
İçindekiler
Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz
Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.
Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 7 Nisan 2020
Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.
dunya
bende 99999999999999999999999 katı
osman akıllı
ben dünyanın 999999999999 katı olan bir gezegen biliyorum adı ars ears
aleyna
güneş sistemi içindeki en büyük ikinnci gezegen dünya mıdır ?
Anonim
Degildir
Boşver
Hayır Uranüs’tür
Mügenur
Arkadaşlar ne kadar farklı sorular soruyorsunuz. En büyük ikinci gezegen yukarıda paylaşılmış. Aslında ikinci büyük diye değilde orada en büyük gezegenler listesi yapılmış büyükten küçüğe. Oraya bakarsanız doğru bilgiye ulaşırsınız. İkinci gezegen bu şekilde bakınca Satürn oluyor. Bende Satürn hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Satürn gezegeninin Türkçesi arkadaşlar Sekendiz’dir. Satürn gezegeni yoğunluk bakımından yoğunluğu en az olan gezegendir. Hacim olarak Dünya ile kıyaslandığında yanlış duymadınız Dünya’nın yaklaşık 700 katıdır. Bu bana bakınca çok şaşırtıcı gelmişti çünkü resimlere bakınca insan yanılabiliyor. Resim olarak 700 katını çizseler bize kocaman bir kitap gerekiyor galiba.
BEYZA
EN YOĞUN GEZEGEN HANGİ GEZEGENDİR? VE UYDUSU OLMAYAN GEZEGENLER?
Anonim
Sende kimsin
Enes
En büyük gezegene gitmek isterdim.
Batuhan
Plütonun son dırımu nedir? Hala gezegen sayılmıyor mu?
Editör
Merhaba Batuhan Bey,
Müfredatımıza göre Plüton gezegen olarak kabul edilmemektedir.
Saygılarımızla
EnKucuk.com Ekibi
Anonim
Evren’in en büyük gezegeni Uy Scuti ‘dir.
Editör
Merhaba Sayın Ziyaretçimiz,
Evet Evren’in en büyük yıldızı olarak Uy Scuti kabul ediliyor olabilir ama içeriğimiz de özellikle Güneş Sistemi olduğu belirttik ve Uy Scuti bir yıldızdır. Yani “Güneş sisteminde bulunan en büyük gezegen Jüpiter‘dir.”
Saygılarımızla
EnKucuk.com Ekibi
Anonim
uy scuti gezegen değil yıldızdır
Ayhan
O yildiz gezegen değil
Anonim
Yorum Alanı*uy scuti yarı çapına göre bilinen en büyük yıldızdır. Zonklayan yıldızdır ve kendi türünün en parlak yıldızlarındandır
Buşra nur
En buyuk gezegen Jupiter dir gezegenleri kaç tane ver ! Merkur venus mars dunya saturm Uranus Jupiter
Editör
Merhaba Büşra Hanım,
Kaç gezegen var sorunuzu cevaplayalım.
Güneş Sistemi’nde 8 gezegen vardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün
Saygılarımızla
EnKucuk.com Ekibi
Elif Bilgili
Jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Buna uygun olarak, Roma mitolojisinde tanrıların kralı adını almıştır.
Jüpiter, Galileo’nun günümüzde Galileo ayları olarak bilinen Io, Europa, Ganymede ve Callisto’yu keşfettiği Jüpiter’in dört büyük uydusunu keşfettiği zaman, 1610’da evreni ve kendimizi gördüğümüz şekilde devrim yarattı. Bu, göksel bedenlerin Dünya dışındaki bir nesneyi çevrelediği ilk kez, Dünya’nın evrenin merkezi olmadığını gösteren Kopernik görüşüne büyük destek oldu.
Jüpiter, güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir , diğer gezegenlerin toplamı kadar iki kat daha büyük ve yaklaşık 80 kat daha büyük olmuştu, aslında bir gezegen yerine yıldız haline gelecekti. Atmosferi, çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan güneş enerjisini andırıyor. Dört büyük ay ve çevresinde yörüngede çok sayıda küçük ay olan Jüpiter, bir tür minyatür güneş sistemi oluşturuyor. Tüm söylediler, Jüpiter’in devasa hacmi 1.300’den fazla Dünya’yı tutabilirdi.
Jüpiter, Dünya’da algılayacak kadar güçlü radyo dalgaları yayınlıyor. Bunlar iki biçimde ortaya çıkıyor: Jüpiter’in en büyük uydularının en yakını olan Io, Jüpiter’in manyetik alanının belirli bölgelerinden ve Jüpiter’in yüzeyinden ve radyasyon kemerlerinde yüksek enerjili parçacıklardan sürekli radyasyon geçirdiğinde ortaya çıkan güçlü patlamalar. Bu radyo dalgaları, bilim adamlarının okyanuslarındaki uydularını araştırmasına yardımcı olabilir