En Büyük Gezegen Hangisidir?

En Büyük Gezegen

Güneş sisteminde bulunan en büyük gezegen Jüpiter‘dir.

Jüpiter’in kütlesi Dünya’nın kütlesinden 318 kat fazladır. (Kütle) (Bakınız: Gezegenlerin Kütleleri)

Jüpiter 140.000 km’lik çapı ile Dünya’nın çapının yaklaşık 11 katıdır. (Çap)

Jüpiter Dünya’dan yaklaşık olarak 318 kat (hacim olarak) daha büyüktür. Bu da Jüpiter’in ne kadar büyük bir gezegen olduğunu gözler önüne sermektedir. En küçük gezegen yazımızda Merkür’den bahsetmiştik. Jüpiter’in doğal uydularından en büyüğü olan Ganymede Merkür’den bile büyüktür. Yani uydusu bile Merkür’den büyük olan bir gezegen. Devasa büyüklük: Jüpiter…Jüpiter hakkında belki de en etkileyici özellik, devasa boyutudur. Jüpiter, kütle, hacim ve yüzey alanı bakımından Güneş Sistemimizdeki en büyük gezegendir ve diğer gezegenlerden daha belirgin şeklinde gözle görülür bir büyüklük farkı vardır.

En Büyük Gezegen Jüpiter

En büyük gezegenimiz Jüpiter aynı zamanda en büyük uyduya sahip gezegen konumundadır. Jüpiter’in Ganymede uydusu sistemimizde bulunan en büyük uydu konumundadır. Yani Ganymede hem Jüpiter’in en büyük hemde Güneş sistemimizin en büyük doğal uydusudur.

Şimdiye kadar güneş sistemimizdeki en büyük gezegen, hem kütle hem de hacim bakımından tüm diğer gezegenlerden belirgin şekilde büyük olan Jüpiter’tir.

Jüpiter’in kütlesi Dünya’nın kütlesinden 318 kat fazladır.

Jüpiter 140.000 km’lik çapı ile Dünya’nın çapının yaklaşık 11 katıdır.

Jüpiter, güneş sistemindeki bütün gezegenlerin toplamından 2,5 (2 buçuk) kat daha büyüktür.

Gezegenler Büyükten Küçüğe

Jüpiter (En büyük) – Satürn – Uranüs – Neptün – Dünya – Venüs – Mars – Merkür ( En Küçük)

Fotoğrafta 5.sırada bulunan en büyük gezegenimiz Jüpiter’dir. Bu fotoğraf Jüpiter’in ne denli büyük bir gezegen olduğunu göstermektedir.

gezegenlerin siralanısı en büyük gezegen

Gezegen Nedir?

Bilim adamları, bir gezegenin gerçekte ne olduğu konusunda birçok araştırma ve tartışma yaptılar. Bir ölçüt getirilmesi gerekiyordu. Çünkü ilerleyen teknolojiye bağlı olarak yeni gezegenler keşfediliyordu. Ama bunların bazıları bir çok özelliği sağlayamıyordu. Bu yüzden 2006 yılında bilim adamları tarafından bir tanım ortaya çıktı. Bir gezegenin şu üç özelliği taşıması gerektiği kanaatine vardılar. Bu üç şarttan herhangi birini taşımayan gezegenler gezegen olamayacaktı.

  1. Bir yıldızın etrafından dönmesi gerekir. Güneş’de bir yıldız olduğu için Güneş’in etrafından dönmeside geçerlidir.
  2. Kendi kütlesinden dolayı yuvarlak bir yapıya sahip olması gerekir.
  3. Yörüngesindeki nesneleri yani etrafındaki küçük gök cisimlerini temizlemiş olması gerekir.

Evrenin En Büyük Gezegeni

Not: Bu bölümde Güneş sistemimiz dışındaki en büyük gezegen den de bahsedilmiştir.

Son dönemlerde  evrenin en büyük gezegeninin keşfedildiği bir bilim dergisi tarafından açıklanmıştır. Daha önce keşfedilen bir gezegen Jüpiter‘in yaklaşık 2 katı olduğu söylenmişti ama bu keşfedilen gezegen Jüpiter’den yaklaşık olarak  13 kat daha büyüktür. Bu bilginin yayınladığı dergi alanında otoriter bir dergi olan “Astrophysical Journal Letters” dergisidir. Bu dergide gezegenden Süper Jüpiter adıyla bahsedilmiştir. Tabi evrenin sonsuzluğu, evrenin içinde ki sistemler ve araştırmalar sonucunda Güneş sisteminin dışından yeni gezegenler keşfedildiği düşünüldüğünde ilerleyen zamanlarda yine bir büyük gezegen keşfedilir mi sorusunu herkes sormaktadır. Bunun için en büyük gezegen diye sorulduğunda Güneş sistemimizi düşünerek Jüpiter cevabını verebilirsiniz. Şu anda sistemimizde bilinen en büyük gezegen Jüpiter’dir. Ayrıca Evrenin Büyüklüğü Ne Kadar? konumuza bakarak evren hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

En Büyük Gezegen Güneş mi?

En büyük gezegenin Güneş olduğu konusunda kavram yanılgıları ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Bilim insanları tarafından ısı ve ışık kaynağımız olan Güneş bir yıldız olarak tanımlanır. Yani bilinenlerin aksine Güneş bir gezegen değil, bir yıldızdır. 

Dünya En Büyük Kaçıncı Gezegendir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi gezegenlerin büyükten küçüğe sıralamasını verdik. Bununla beraber Dünya’nın en büyük 5. gezegen olduğu yukarıdaki sıralama da görünmektedir. Dünya’nın uydusu Ay’dır. Dünya ile Ay’ın arasındaki mesafeyı öğrenmek için Dünya ile Ay’ın Uzaklığı konumuza gidebilirsiniz.

Gezegenlerin Güneş’in Etrafında Dolanma Süreleri

Merkür: 89 gün

Venüs: 225 gün

Dünya: 365 gün

Mars: 687 gün

Jüpiter: 11,9 yıl

Satürn:  29,5 yıl

Uranüs: 84 yıl

Neptün: 1648 yıl

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 7 Nisan 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

19 Yorum

  1. dunya
  2. osman akıllı
  3. aleyna
    • Anonim
    • Boşver
      • Mügenur
  4. BEYZA
    • Anonim
  5. Enes
  6. Batuhan
    • Editör
  7. Anonim
    • Editör
      • Anonim
    • Ayhan
    • Anonim
  8. Buşra nur
    • Editör
  9. Elif Bilgili