Evrenin Büyüklüğü Ne Kadar?

Evrenin Büyüklüğü

Biz evrenin ne büyüklükte olduğunu bir tek bilmiyoruz, hatta bunu hayal bile etmeye sıkıntı çekiyoruz. Eğer bizler Dünya’dan uzaklaşmaya başlarsak, bunun nedenini anlarız.

Dünyamız Güneş sisteminin minik zerresidir. Güneş sisteminde Güneş, çevresinde dönen gezegenler, minik gezegenlere benzeyen Asteroidler ve gök taşları bulunmaktadır. Bu gezegenleri daha iyi tanımak için en büyük gezegen, en küçük gezegen ve en büyük yıldız konularımıza bakabilirsiniz.

Güneş sistemi de sırayla “galaksi” denilen büyük yıldız sisteminin ufak bir parçasıdır. Galaksi çoğunluğu bizim Güneş’ten büyük ve kendi güneş sistemlerine sahip olan milyonlarca yıldızlardan oluşur.

Böylece, “Samanyolu” dediğimiz galakside gözlemlediğimiz tüm yıldızları görürüz. Onların arasındaki mesafe kilometrelerce değil, ışık yılı ile ölçülür. Işık ışını bir ile 11 trilyon kilometreden fazla mesafe kat ediyor. En yakın ve en parlak Alfa Sentavra yıldızı Yerden 46 trilyon kilometre uzakta bulunmaktadır. Şimdi ise galaksimizin boyutunu düşünelim. Uzmanların görüşüne göre, çapı 100 bin ışık yılı kadardır. Bu da 100 bin x 11 trilyon kilometre demektir.

Fakat bizim galaksi sırayla diğer, daha büyük bir sistemin küçük parçasıdır. Böyle düşününce büyük ihtimalle, daha milyonlarca galaksi mevcuttur. Fakat hepsinin beraber daha büyük sistemi teşkil etmesi de mümkündür.

Bu nedenle, evrenin boyutlarını tasavvur etmek zordur. Yeri gelmişken, bilim adamları evrenin genişlediğini varsaymaktadırlar. Bu şu anlama gelir ki, iki galaksi arasındaki mesafe birkaç milyar yıl sonra iki kez artacak.

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

Bir Yorum Var

  1. Ismayil