Dünyanın En Büyük Uçağı Hangisidir?

Dünya’nın En Büyük Uçağı

Uçaklar…Dünyanın en büyük uçağını bu yazımızda sizler için derledik. Uçaklar geleceğin başyapıtlarıdır. Dünya’da taşımacılık alanında en büyük yatırımların yapıldığı çok büyük sektör. Özellikle ülkemizde açılan planlanan 3.Havalimanı (2019 yılında ilk uçuş yapıldı) hava yolunun önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Dünya’nın En Büyük Uçağı Antonov 225

Dünyanın en büyük uçağını resimlerle anlatmadan önce biraz bilgi verelim. Dünyanın en büyük uçağı bir kargo uçağıdır. Bu uçağın adı Antonov 225’dir. Uçak genellikle isim olarak AN-225 olarak karşımıza çıkar. Uçağın boyutlarını bir insan diliyle “devasa” olarak tabir edilse de tabirden çok uçağın yaptıkları sizleri daha çok etkileyecektir.

Antonov 225 uzunluğu 84 metredir. Bu uçak 6 motorlu bir uçaktır. Bu uçak kargo uçağı olarak geçse de buradan küçük kolileri yükleyip taşıdığı anlamını çıkarmayalım. Dünyada aktif olarak kullanılabilecek şu anda 1 adet olan bu uçak genellikle kendisi gibi büyük işlerde, büyük taşımalarda kullanılmaktadır.

Antonov 225 tamı tamına 250 ton malzeme taşıyabiliyor. Örnek olarak şunu söyleyebiliriz. Broadway arabalar yaklaşık olarak 1 ton gelmektedir. Eğer sığdırılırsa 250 tane arabayı aynı anda taşıyabilmektedir.

Dünya’nın En Büyük Uçağı Kaç Ton?

Bu devasa uçağın boş ağırlığı 285 bin tondur. Yük taşıma kapasitesi ise maksimum 250 bin tondur.

Antonov 225’in asıl görevi uzay mekiği taşımak olarak tasarlansa da şu anda Dünya’da kargo taşımacılığı yapan en büyük uçaktır. Bu uçağı diğer uçaklardan ayıran özellikleri daha iyi görmeniz açısından resimlerle anlatalım:


1-Antonov 225’in sizler için seçmiş olduğumuz bir görüntüsü. Bu fotoğraftan antonov 225’in ne denli büyük bir uçak olduğunu görebilirsiniz.

dünyanın en büyük uçağı. En büyük uçak resmi


2-Antonov 225 kalkış yaparken…

dünyanın en büyük uçağı kalkış yaparken fotoğraf


3-Dünyanın en büyük uçağı görev gereği bir uzay mekiğini sırtına almış gitmesi gereken yere götürüyor.

dünyanın en büyük uçağı taşıma yapıyor


4-Dünyanın en büyük uçağına yükleme yapılırken çekilen bir fotoğraf.

en büyük uçağa yükleme yapılıyor

Çoğu ölçümle, Antonov An-225 dünyadaki en büyük uçaktır. Bu canavar kargo uçaklarından sadece biri, 1980’lerde Ukrayna Antonov Tasarım Bürosu tarafından inşa edildi. Uzay mekiğinin Sovyet versiyonu olan Buran uzay uçağını ve Energia roketi güçlendiricilerini taşımak üzere tasarlandı, ancak uçak Sovyet uzay programının çöküşünü takiben yenilenerek karşımıza çıktı.

Uçaklar Hakkında Bilgiler

Uçaklar için kısa ve ilginç bilgiler:

  • Uçaklar, motorlar tarafından havada itilerek ilerler. Yani motorlar, bir uçağı ileri hareket ettirmek için gereken itişi sağlar.
  • Ulaşım, yolcu taşıma, araştırma ve askeri amaçlar için kullanılırlar.
  • Bir uçağın uzun, ince bölümüne genel olarak gövde denir.
  • Uçağı süren kişiye pilot denir.
  • Pilotlar genellikle uçağı gövdenin önünde bulunan bir kokpitten kontrol ederler.
  • Bazı askeri uçaklar (askeri olmayan alanda da örnekleri vardır), sesten daha hızlı (yaklaşık olarak 1235.5 km/saat) hızlarda seyahat ederek süpersonik uçuş yaparak ses bariyerini kırabilir.
  • Uçak gemisi olan ülkelere bakıldığında en fazla uçak gemisi ABD’ye aittir.
  • Concorde adında ses hızını aşabilen yolcu uçağı New York’tan Paris’e gitmesi sadece üç buçuk saat sürdü.
  • Uzaktan veya otonom şekilde kontrol edilen insansız uçaklara insansız hava aracı denir.
  • Amerikan havacılık sektörünün öncüleri olarak kabul edilen Orville ve Wilbur Wright (Wright Kardeşler), ilk motorlu uçağı yapıp uçurmuşlardır.
  • Tuvalet kapıları tam olarak filmlerde gördüğümüz gibi değil. Tuvalet ve lavabo kapılarının kilidini dışarıdan açabilirsiniz. Çünkü hosteslerin acil durumlarda müdahale etmesi gerekebilir. Acil durumlar için dışarıdan çalışanların açabileceği bir sistem bulunur.
  • Bazı uçak modellerinde (Örnek: Boeing 777 ve 787 uçakları) yatak odası bulunur. Bu yatak odası uzun süren uçuşlarda pilotların dinlenmesi için kullanılmaktadır. Tabi kokpitte bulunabilecek en az pilot sayısına uydukları sürece dinlenebilirler.
  • Pilotlar için uçaklarda özel yemekler servis edilir. Bunun sebebi gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmektir.
  • Her 100 insanın 20’sinde aviofobi (uçuş korkusu) vardır.
  • Birçok hava yolu firmasında pilotlar için katı sağlık kuralları vardır. Pilotlar; psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı olmak zorundadır.
Uçaklarda Neden Telefon Kullanılmaz?

Havayolu endüstrisi sürekli değişen teknolojiye ayak uydurmaya çalıştıklarından, uçaklarda cep telefonu kullanımı tekrar tartışmalara başladı. Telefon yasağı uçuş görevlilerinin, cihazları uçuş sırasında uçak moduna geçirmesi için söyledikleri standart bir uygulamadır; ancak görevlilerin söyledikleri bu uyarılara uymazsak ne olur? Ne yazık ki, buna verebileceğiz hiçbir cevap net değil.

NOT: Bir uçakta çarpışmaya ya da düşmeye neden olan bir cep telefonu vakası hiç olmadı.

Eski Boeing mühendisi Kenny Kirchoff “Bir telefonun uçağı düşürebileceği kesin değil”  dedi . Bu açıklama ile bir telefonun uçağı kesin düşürür diye bir ifadenin doğru olmayacağını anlıyoruz. Ama uçak en ufak bir hatayı kaldıramayacak bir alettir. Uçakta ki en ufak hata uçağın düşmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden telefonların kokpitte bulunan bazı cihazların çalışmasına engel olabileceği savunulmaktadır.

Birçok havayolu bu konuda değerlendirmeyi yapmış ve AeroMobile ve On Air gibi yerleşik hücresel ağ şirketleri aracılığıyla uçak içi görüşmeler yapılmasına izin vermektedir.

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap