Dünyanın En Büyük Balığı

EN BÜYÜK BALIK

Dünyanın en büyük balığı Rhincodon typus isimli bir köpek balığıdır.

Bilimsel Adı: Rhincodon typus
Şube: Chordata
Sınıf: Chondricthyes
Takım: Orectolobiformes
Familya: Rhincodontidae
Cins: Rhincodon

Dünyanın en büyük balığı Rhincodontidae familyasına ait zararsız bir köpek balığıdır. Yaşam alanları genellikle tropik adalardır. Fizyolojik özelliklerine gelmeden önce biraz daha bilgi verecek olursak; yaşayan balıkların en büyüğüdür. Ortalama 13,7 metre ve 36 ton ağırlığındadır. Ortalama 9 metre büyüklüğünde olanlara da rastlanmıştır. Bu canlı türleri genellikle yüzeye yakın yüzerler ve bu yüzden bazen gemilerle çarpıştığı görülmüştür. Birçok insan bu balina köpek balıkları sayesinde hayatlarını kaybettikleri görülmüştür. Balina köpekbalığı Rhincodon cinsinin tek türü ve Rhincodon da Rhincodontidae familyasının tek cinsidir.

Ortalama 13,7 metre ve 36 ton ağırlığındadır.

Yaşadığı Alanlar

Bu balina türleri ortalama 21-23 C su sıcaklığını tercih ederler bu nedenle tropik ve subtropik denizlerde yaşarlar. Deniz suyunu içlerine çekerler ve süngerimsi bir filtre sistemine benzeyen solungaçları yardımıyla dışarıya atarlar. Bu balina köpek balıkları açık denizlerde arayıp bulmak zor olduğundan bilimsel açıklamalar genellikle tahminler üzerine kuruludur. Gerçekten iyi bilinen tek özellikleri suyu filtreleyerek beslenirken saatlerde su yüzeyinde dolaşmalarıdır.

en büyük balık cinsi, en büyük balık türleri

Üreme

1995 yılında Tayvan açıklıklarında bir balina köpek balığının 300 civarında canlı yavru doğurduğu kanıtlanmıştır, fakat hepsi aynı seviyede gelişmemiştir. En çok gelişenlerin rahim ağzına yakın olanlardan olduğu görülmüştür. İlginç olan ise bir teze göre balina köpek balığının dişisi rahim gelişimini kontrol edebildiği idi. Bu teze göre balina gelişimini gıda kıtlığı sırasında durdurup gıdanın bereketli olduğu zamanlarda uygun gördüğü sayıda yavru doğurabildiğidir. Yavrularını doğurduktan sonra 300 metreden daha derinlere inerek ilk dönemlerini geçirdiği tahmin edilmiştir. Bunun nedeni daha derine diğer balina köpek balıklarının inemediği ve yavrular böylece büyüklere rakip olamayacağıdır. Bu tez henüz kanıtlanmış değildir; fakat bu balinaların okyanusta birbirinden uzak yaşamasının mantıklı açıklaması olabilir.

Fizyolojik Özellikleri

Bu balina köpek balıklarının fizyolojik özellikleri ise mavimsi gri veya kahverengimsi bir renktir. Karın kısımları daha açık renkli ve sırt kısmı da açık renkli çizgiler ve ufak benekler mevcuttur. 2 adet sırt yüzgeçleri 5 adet solungaç aralıkları mevcuttur. Ağız yapıları oldukça büyüktür burunları ise nispeten kısadır. Dişleri oldukça ufaktır hatta fotoğraflara bakanlar dişleri yokmu diye bir an düşünürler. Ufak balıklar ve planktonlarla beslenirler.

Kaynakça:

https://oceanservice.noaa.gov/facts/bigfish.html

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/w/whale-shark/

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap