20220 Askerlik Kaç Ay? (Tek Tip Askerlik)

Kısa dönem-Uzun dönem kaldırılarak tek tip askerlik sistemine geçilmiş olup askerlik artık 6 aydır.

Askerlik çağına gelmiş erkekler ve askere gidecek evlatları olan anne, babalar “Askerlik kaç ay?” bunu merak ederler. Kısa dönem ve uzun dönem askerlik sürelerini bu yazımızda sizlere vereceğiz.

Askerlikle alakalı rehberiniz Askerlik Kanunu’dur.

Askerlik Süresi

Konuya başlamadan önce hızlı cevap isteyenlere:

Askerlik her erkek için 6 aydır.

Şimdi detaylı bir şekilde askerlik sürelerini verelim.

Uzun Dönem Askerlik Süresi

Uzun dönem askerlik kaldırılmış olup aşağıda yazılan bilgiler artık geçersizdir.

Uzun dönem askere gidecek askerlerimiz için askerlik süresi 12 aydır. Bu durum sizlerden en çok soru aldığımız bölümdür. Askerlik süresi 12 ay ama şubat ayı bazı yıllar 28 bazı yıllar 29 çekiyor. Yani kullandığımız takvime göre bazı yıllar 365 gün bazı yıllar 366 gün sürüyor. 366 gün olan bir yılda askere gidersem askerliğim daha mı uzun olacak? Evet…Açıklayalım:

  • 01.09.2020 yılında askerlik görev süreniz başladı.
  • Askerlikteki izin süreleri ve yol iznin bu hesaplamaya dahil etmezsek,
  • Askerliğiniz 01.09.2021 tarihinde biter.

Yani askerliğe hangi tarihte başlamışsanız tam olarak bir yıl sonra başladığınız ayın başladığınız gününde askerliğiniz bitecektir. Sonuç olarak askeriye hangi ayın kaç gün olduğuna bakmaz.

Şimdi uzun dönem askerliğin kısalması durumundan bahsedelim.

Uzun Dönem Askerlik Süresinde İzinler

Uzun dönem askerlikte her 1 ay askerlik için 2 gün izniniz vardır. Eğer bu izinleri yıl boyunca kullanmazsanız 24 gün izniniz olacaktır. Bu 24 gün izin askerliğinizi 24 gün erken bitirmenizi sağlayacaktır. Askerlikte izin kullanmanız gerekse de bazen bu izinleri biriktirmeniz askerlik sürenize yarayacaktır.

Bunun dışında uzun dönem askerlik de bir de yol süreniz vardır. Bu yol süresinde ikamet ettiğiniz adrese göre hesaplama yapılır. Bu yol izni süreside askerden bir kaç gün erken çıkmanıza olanak sağlayacaktır. İşte kilometre hesaplamalarına göre yol izni süreleri:

  • Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 0-800 km arasında ise askerlik yol izin süreniz 1 gün,
  • Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 800-1600 Km ise askerlik yol izin süreniz 2 gün,
  • Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 1600 km’den fazla ise askerlik yol izin süreniz 3 gün olacaktır.

Yani yol izninizi de eklerseniz askerden 1,2 ya da 3 gün daha erken terhis olabilirsiniz.

Kısa Dönem Askerlik Kaç Ay?

Kısa dönem askerlik kaldırılmış olup aşağıda yazılan bilgiler artık geçersizdir.

Kısa dönem askerlerin askerlik süresi 6 aydır. Yani Askerlik Kanununa göre kısa dönem askerlik, uzun dönem askerliğin yarı süresi kadardır. Bu şekilde hesaplama yaptığınız zaman kısa dönem askerlik 6 aydır.

Sizden gelen soruları incelediğimizde askerlik süresini 6 aydan daha kısa sürede bitirenler sorulmuştur. Kısa dönem askerliği 6 aydan daha erken bitirmek mümkün müdür? Evet mümkündür… Bu cevabı askerlik izinleri ile açıklayalım:

Kısa Dönem Askerlik Süresinde İzinler

Askerlik Kanunu incelendiğinde her 1 ay askerlik süresi için 2 gün izniniz vardır. Bu da 6 ay askerlik süresinde 12 gün izninizin olduğunu gösterir. Eğer bu izinlerinizi hiç kullanmazsanız 12 gün askerliğiniz daha erken bitecektir.

Yani 5 ay  18 gün sizin askerlik süreniz olacaktır.

Bunun dışında yol izniniz de askerliğinizin bir kaç gün kısalmasına sebep olabilir. Yol izin süreniz kadar birliğinizden erken ayrılabilirsiniz.

  • Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 0-800 km arasında ise askerlik yol izin süreniz 1 gün,
  • Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 800-1600 Km ise askerlik yol izin süreniz 2 gün,
  • Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 1600 km’den fazla ise askerlik yol izin süreniz 3 gün olacaktır.

Yedek Subay Olarak Askerlik Süresi

Dört yıl ve daha fazla süreli fakülte, akademi, yüksekokul ve enstitüler ile Milli Eğitim Bakanlığınca bunların dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları Yedek Subay olarak askerliğe gidebileceklerdir. Yedek Subay olarak askere gitmeleri durumunda askerlik süresi 12 aydır.

Askerlikle Alakalı Bazı Önemli Bilgiler

Şimdi sizlere askerlikle alakalı bazı önemli bilgileri verelim:

Sülüs Kağıdı (Sevk Belgesi)

Askerlik görev yeriniz belli oldu ve bundan sonra askerlik şubesinden veya E-devlet üzerinden alabileceğiniz askerlikle alakalı bilgilerinizin yazılı olduğu belge Sevk belgesidir. Bu belgeye sülüs kağıdıda denmektedir.  Bu belgede en çok dikkat etmeniz gereken tarihler sevk tarihi ve katılacağı tarihtir. Şimdi bu terimleri açıklayalım:

Sevk Tarihi-Katılacağı Tarih

Sülüs kağıdındaki Sevk başlangıç tarihi resmi olarak askerliğinizin başladığı tarihtir. Katılacağı tarih ise birliğe teslim olacağınız tarihtir. Bu tarihler sizler için önemli tarihlerdir.

Bedelli Askerlik Nedir?

Bedelli askerlik: zorunlu askerlik süresi gelmiş kişilerin devletin belirlediği ücreti ödeyerek askerlik görevini yapmış sayılması demektir. Artık bedelli askerlik kalıcı hale gelmiş olup isteyen herkes başvurabilir. Belli sayıda bedelli asker alınacağını belirtelim.

Daha önce ülkemizde çıkan bedelli askerlikleri inceleyelim. Ülkemizde daha önce 5 kere bedelli askerlik çıkmıştır. Bedelli askerlik yıllara göre:

  • 1987: 18 bin 433 kişi yararlandı.
  • 1992: 35 bin 111 kişi yararlandı.
  • 1999: 72 bin 290 kişi yararlandı.
  • 2011: 69 bin 73 kişi yararlandı.
  • 2014: 203 bin 824 kişi yararlandı.

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 4 Haziran 2022

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

10 Yorum

  1. enes
  2. Yalçın kulut
  3. Mustafa
  4. Anonim
  5. TekTipAskerlikPlatformu
    • İbrahim
  6. hamet
  7. Ugur
    • Editör
  8. Berke ALEMDAROĞLU