Dünyanın En Yüksek 10 Dağını Tanıyalım

Dünyadaki en yüksek 10 dağı, Himalaya Dağları’nda bulunmaktadır. Nitekim, en büyük 100 dağın hepsi Himalaya’da ve komşu Karakoram bölgesinde (tüm dağlar 7.000 metreden daha yüksektir) bulunur.

10. Annapurna I Dağı – (8.091 m)

Annapurna I Dağı - (8.091 m)

Himalaya Dağları’nın Annapurna bölgesi, ünlü, yükselen doruklara ev sahipliği yapmaktadır; en yüksek yer Annapurna I’dir. Dağın batı yamacları, büyük buzullardan oluşurken, kuzey tarafı büyük bir vadiye doğru eğimlidir. Adı “Hasatın Tanrıçası” olarak tercüme edildi. 1950 Haziran’ında ilk defa Fransız kaşif Maurice Herzog tarafından dağa tırmanıldı.. Doruğun güney yüzü, ilk kez 1970 yılında, İngiliz keşif gezileri üyesi Don Whillans ve Dougal Haston tarafından ölçeklendirildi.

9. Nanga Parbat Dağı- (8.126 m)

Nanga Parbat Dağı- (8.126 m)

Listede dokuz numara olan Nanga Parbat, Pakistan’ın uzak bölgelerinde bulunan Gilgit-Baltistan bölgesinin dramatik tepelerinde bulunuyor. Tırmanıcılar tarafından zorlu bir dağ olarak bilinir. Dağın güney yüzü olan ‘Rupal Yüzü’ dünyanın en yüksek dağ yüzüdür ve kayalık sırtları, asılı buzulları ve dik buz parçalarını burada görebilirsiniz. Burası çok tehlike bir dağ olduğu için maalesef zirveye tırmanan dağcılar arasında ölüm oranı% 22,3’tür ve dünyadaki üçüncü en tehlikeli zirve olarak kabul edilir.

8. Manaslu Dağı – (8163m)

Manaslu Dağı en yuksek dağ

Nepal’de engin Gorkha bölgesinde bulunan Manaslu Dağı, Everest’i gözüne kestirenlere harika bir eğitim egzersizi olarak görülmektedir. Adı “Ruhlar Dağı” anlamına gelir ve ilk olarak Mayıs 1956’da Gyalzen Norbu ve ortağı Toshio Imanishi, bir Japon keşif gezisi tarafından tırmanıldı. Shringi ve Langpo gibi bölgedeki diğer tepeler, bölgedeki yerel yaban hayatı ve bitki örtüsünün tadını çıkarmak için ziyretçiler için mükemmel fırsatlar sunar. Yine, 8000 metreden fazla yükselen en tehlikeli dağlardan bir tanesidir. Bu dağda son istatistiklere göre 53 ölüm kayıtlara geçti.

7. Dhaulagiri I Dağı- (8167m)

Dhaulagiri I Dağı- (8167m)

Himalayaların Dhaulagiri bölgesi, daha önce bahsedilen Annapurna’nın (onlara yaklaşık 64 km mesafededir) yanındadır ve dünyadaki yedinci en yüksek dağ olan Dhaulagiri I Dağına ev sahipliği yapmaktadır. Sanskritçe’de, ‘Beyaz Dağ’ anlamına gelir ve parlak karıyla ünlüdür. Birçok tırmanıcı, Annapurna ve Dhaulagiri aralıklarının dibinde, küçük bir kasaba olan Pokhara’da yürüyüşe başlar. Normal yol, kuzeydoğu sırtını takip etmektir. 1969’da Boyd Everett güneydoğu sırtından tırmanmaya çalıştı ve ekibiyle trajik bir şekilde çığ düşerek öldü. Olay, Nepal tırmanış tarihinin en kötü olaylarından biri olarak kabul ediliyor.

6. Cho Oyu Dağı- (8.201 m)

Cho Oyu Dağı- (8.201 m)

Cho-Oyu, Everest’i de içine alan Tibet Platosu’nda bulunan ve Himalayaların seçkin dağlarının en ünlü üyelerinden biridir. Buna rağmen, dağa çıkmak isteyenlerin çoğu için standart geçit olan kuzeybatı rüzgarındaki ılımlı yamaçlardan dolayı tırmanışın en kolay zirve noktası olduğu düşünülüyor. Karın bolluğu bu dağı kayakçılar ve snowboardcular için sağlam bir yer haline getiriyor. 2002’de Kristoffer Erickson zirveye çıkmış ve orada kayan ilk insan olmuştur.

5. Makalu Dağı- (8.485 m)

Makalu Dağı- (8.485 m) en yuksek dağlar

Şimdi büyük dağlara ulaştık ve en üst beş zirveyi size vereceğiz. Makalu, ilk olarak Mayıs 1955’te Jean Couzy ve Lionel Terray’ten oluşan bir Fransız ekibi tarafından tırmanıldı. Makalu-Barun Milli Parkı’nda yer alır ve Everest Dağı’ndan yaklaşık 23 km uzaklıktadır. Zirvesi Chomolonzo, kuzeyde uzanan “çift zirve” olarak biliniyor.

4. Lhotse Dağı – (8.516m)

Lhotse Dağı - (8.516m) en yuksek dağlar

Lhotse Everest kadar ünlüdür ve dik güney yüzü dünyanın en dik yamaçlarından biridir. Nepal / Çin sınırında bulunuyor.

3. Kançencunga Dağı – (8.586 m)

 Kançencunga Dağı - (8.586 m) en yuksek dağ

Kangchenjunga ile ilk üçe ulaşıyoruz ve bu tepe Nepal / Hindistan sınırında Hindistan’daki en yüksek yerdir. Tırmanma güzergâhın çoğu kar ve buzla kaplıdır ancak daha kurak aylarda yolun biraz daha kayalık olduğu gözlenmiştir.

2. K2 Dağı- (8.611m)

K2, tırmanmak için en zor zirve ve kesinlikle hepsinden daha tehlikeli olan dünya çapında bir dağdır. Pakistan / Çin sınırında bulunuyor ve ilk olarak 31 Temmuz 1958’de İtalya Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni tarafından tırmanıldı. Tırmanıcıların maruz kaldıkları hava şartlarının ve tanınmışlığıyla ünlü şöhretinin uğursuz bir yansıması olan “Vahşi Dağ” lakabıyla ünlü bir dağdır. Tırmanışlar çığ açısından çok yüksek bir tehlike içeriyor. Pakistan tarafından tırmanılmasının daha kolay olduğu biliniyor. K2 birçok kitaptada adı geçen bir dağdır.

1. Everest Dağı – (8.848m)

Everest Dagi en yuksek dag

Son olarak hem listemizin zirvesine hem de Dünya’nın zirvesine yani Everest Dağı’na ulaşıyoruz. İlk kez 29 Mayıs 1953’te Edmund Hillary ve Tenzing Norgay tarafından tırmanıldı. Bu dağ, ‘dünyanın çatısı’ olarak bilinmektedir. 60 milyon yaşın üzerinde olup, tahmin edebileceği gibi, her yıl dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda potansiyel dağcıyı cezbetmektedir. Everest ile ilgili bir diğer ilginç gerçek ise, deniz seviyesinden en yüksek noktanın Everest Dağı’nın zirvesidir. Burada size çok ilginç bir bilgi vereceğiz: Maine Kea, Hawaii’de bir yanardağdır ve Everest’ten daha uzun bir dağdır, ancak bu dağın başlangıç noktası denizin altında olduğu için yüksekliğinin bir kısmını kaybetmektedir

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 9 Nisan 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap