Yön Bulma Yöntemleri

Yönümüzü bulabilmek için genellikle kullandığımız alet “Pusula”dır. Tabi pusula her gün yanımızda taşıdığımız bir eşya olmadığı için bazen zorunlu olarak yönümüzü bilmemiz gerekir. Ormanda masum bir yürüyüşte kayboldunuz ve o anda yanınızda pusula olmadığını farkettiniz… İşte bu gibi durumlarda aşağıda belirteceğimiz yön bulma yöntemlerini uygulamanız sizler için hayati bir öneme sahip olacaktır.

Yön Bulma Yöntemleri Listemiz

Aşağıda Pusula olmadan kullanabileceğiniz yön bulma yöntemleri listelenmiştir.

1-Güneş’in Doğuşu ile Yön Bulma

Gündoğumu yada günbatımını ile yönleri kolay bir şekilde bulabiliriz. Nerede olursanız olun Güneş’in doğduğu taraf Doğu‘dur. Doğu’yu bulduktan sonra ilkokulda öğretilen yöntem ile devam edelim. Sağ kolumuz Doğu’yu gösterek şekilde iki kolumuzuda kaldırıyoruz. Bu durumda:

  • Sağ kolumuz Doğu’yu,
  • Sol kolumuz Batı’yı,
  • Yüzümün Kuzey’i,
  • Sırtımız ise Güney’i gösterir.

gunesin dogusu ile yön bulma

2-Kutup Yıldızı ile Yön Bulma (Çoban Yıldızı)

Eğer yönünüzü gece bulmaya çalışıyorsanız Kutup Yıldızı size yardımcı olabilir. Kutup yıldızı çok küçük bir hata payı ile Kuzey yönünü gösterir. Kutup yıldızı diğer yıldızlara göre daha büyük görünen bir yıldızdır. Eğer Kutup Yıldızını bulmakda zorlanırsanız aşağıdaki resimdeki gibi Büyük Ayı yıldızlarını bulup Merak ve Dabne yıldızları arasındaki mesafenin 5 katını giderseniz Kutup Yıldızını bulursunuz. (Aşağıdaki resimdeki gibi) Ayrıca Kutup Yıldızı: Büyük Ayı ve Cassiopeia takım yıldızlarının tam ortasında bulunur.

Not: Kutup yıldızı en parlak 46. yıldızdır. Ama kendi bölgesindeki en parlak yıldızdır. Yukarı anlattığımız yöntemle bölgesini bulduktan sonra Kutup Yıldızını çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

kutup yildizi ile yon bulma

3- Yosun ile Yön Bulma

Yosun sadece nemli koşullarda gelişebilir. Nemli hava koşulları gölgeli yerlerde daha çok görülür.  Kuzey Yarım Kürede Türkiye gibi ülkelerde güneş doğudan batıya doğru hareket eder ve Güney yönü Güneş’in açısından dolayı Güneş ışıklarını Kuzey yöne göre daha fazla alır. Özetle, ağaçların ya da taşların yosun bulunan bölümleri KUZEY yönü gösterir. Çünkü Kuzey yönü genellikle gölgeli yani nemlidir. Tabi bütün yönlerde yosun olabilir ama en çok yosun Kuzey yönünde bulunur. Yanıltmadığınızdan emin olmak için, ağaçlar ve suyun doğal olarak toplanmadığı diğer yerler gibi dikey yapılar üzerinde yosun arayın.

Not: Yosunlarla yön bulmak istiyorsanız etrafı açık dikey yapılarda yosun arayınız. Çünkü yoğun ağaçların olduğu bölgelerde diğer yönlerde de ağaçların ışığı geçirmemesinden dolayı yosun bulunabilir.

yosun ile yon bulma

4-Çubuk Yöntemi ile Yön Bulma

Basit bir çubukla Kuzey‘i kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Çubuğu yere dikiyoruz ve gölgesini takip ediyoruz. Eğer yanımızda saat varsa saat tam 12.00’da çubuğun gölgesi Kuzey‘i gösterir. Eğer saatimiz yoksa en kısa gölge Kuzey yönünü gösterir. Çünkü en kısa gölge saat 12.00’da düşer. Tabi en kısa gölgeyi bulmak için gölge boylarını sürekli toprağa işaretleyerek takip etmeniz gerekir.

5-Cami ile Yön Bulma

Camilerin yardımı ile yönümüzü kolay bir şekilde bulabiliriz. Camilerde bulunan giriş kapısı (Mihrabın karşısındaki) Kuzey yönü gösterir. Minarelerde Şerefe’ye açılan kapılar (üst kapı) Güney’i gösterir.

cami ile yon bulma

6-Karınca Yuvaları ile Yön Bulma

Karınca yuvaları yönü bulmak için kullandığımız yöntemlerden bir tanesidir. Karınca yuvalarının kapısı yani girişi Güney‘i gösterir. Çünkü karıncalar yuvalarının kuzey yönüne kum toplarlar. Bunun sebebi ise Kuzey Yarım Kürede esen rüzgar türlerinin birçoğunun kuzeyden esmesidir. Karıncalar kuzeyden esen rüzgardan korunmak için kapılarını Güney tarafa yaparlar.

karinca yuvasi ile yon bulma

7-Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma

Ülkemizde mezarlara bakarak yön tayinini kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Müslümanlar mezarlarının baş kısımları Batıyı gösterir. Ayakları ise Doğu yönünü gösterir.

8-Analog Saat ile Yön Bulma

Çok kullanılmayan ve çok bilinmeyen bir yöntem olan saat ile yön bulma yöntemi kullanışlı ve basit bir yöntemdir. Bunun için öncelikle analog (Kısaca akrep ve yelkovanı olan saat diyebiliriz.) bir saate ihtiyacınız vardır. Saati bir elimize alıyoruz. Saatin akrebini (küçük olanı) Güneş’e bakacak şekilde tutuyoruz. Daha sonra 12 rakamı ile akrebin arasında kalan yerin tam ortasından hayali bir çizgi çekiyoruz. (Saatin üstünü de işaretleyebilirsiniz.) Bu çizginin akrep ile 12 arasında kalan ucu Güney‘i diğer ucu ise Kuzey‘i gösterir.

analog saat ile yon bulma

9-Ağaç Kütükleri ile Yön Bulma

Ağaç yosunlarından yön bulmayı yukarıda anlattık. Şimdi ise ağaçlar ile ilgili başka bir yöntem verelim. Ağaçları kesildiği zaman kütüklerin arasındaki halkaları görürüz. Bu halkalardan sık olan taraf Kuzey‘i gösterir.

agac kutugu yon bulma

 

 

 

 

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 2 Şubat 2018

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

4 Yorum

  1. poi
  2. Anonim
  3. Sacit
  4. Esra çiçek