Paradoks Nedir? Kısa ve Özet Bilgi

Paradoks Nedir?

Kabul edilmiş bir fikre, kabul edilmiş olaya ya da düşünceye karşı olan düşünce tarzına “paradoks” denilmektedir. (Aşağıdaki örneklerle daha iyi anlayabilirsiniz.) Bu anlayış aslında mantıksız ve bazen de asılsız olarak görünse de, matematik ve mantık ilminde bu kavram kullanılarak bir takım ispatlar gerçekleşdirilmişdir. Özellikle felsefede yer verilen paradoks hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkmaktadır.

Diğer yandan insan zihninde var olan ve doğru olduğuna emin olunulan bir fikrin kendisinin içinde tezadin olması mantıklı esaslara sığmayarak paradoksortaya çıkacaktır.

Paradoks Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Paradoks kavramı ilk kez 17. yüzyılda Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır. Zaman geçtikçe bilim adamları rahipler bu anlayışın yaygınlaşmasında özellikle önemli yer tutmuşlardır.

Paradoks Örnekleri

  1. Giritli olan Epimenides’in şu tavrını örnek olarak verebiliriz. Kendisi Giritli olan Epimenides’in tüm Giritliler yalancıdır demesi aslında bir paradokstur. Yani ortaya birbiriyle çakışan ifadeler çıkmıştır. Yani tüm Giritlilerin yalancı olması aynı zamanda kendisininde yalancı olduğunu gösterir. Hatta söylediği bu cümle bile yalan olabilir anlamına gelir.
  2. Başka örnekler:”Bu cümleyi okumayın!”Yukarıdaki cümleyi okuduğunuza göre kendinize paradoks yaratmış oldunuz.
  3. “Türkçeyi hiç bilmiyorum!”
  4. – Beni duyuyorsun?
    – Yok. Sesin gelmiyor (!)
  5. – Neden her soruma soruyla karşılık veriyorsun?
    – Neden vermeyim ?!
  6. İlan:
    – “Okuma bilmeyenler için yeni kurs açıldı. Okumak ve yazmak öğrenmek istiyorsanız bu adrese başvurun.”
  7. “Ben her zaman yalan söylüyorum.”
  8. Alaaddin’in cini dese ki:
    – Bir isteğini yerine getirebilirim. Ama bir hakkın var.
    Siz olsaydınız ne isterdiniz? Alaaddin öyle bir şey ister ki cin şaşırır:
    – Tüm isteklerimi gerçekleştir!

    paradoks nedir

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2017

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

2 Yorum

  1. PİYANİST MURAT ...
  2. xcilginmaymunx