Araç Devir İşlemleri 2022

Araç almayı ya da satmayı düşünüyorsanız sizler için 2022 yılına ait en güncel araç satım ve alım bilgilerini anlatacağız. Bu bilgilerle araç alım yada satımını rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle araç alacak yada satacak kim olursa olsun bu işlemi noter aracılığı ile gerçekleştirmeniz gerekir. Noterde aracın devri için işleme alınabilmesi için bazı kriterleri taşımanız gerekir.

Noterde Araç Devrinin Yapılması için Şartlar

Aşağıdaki durumlarda aracın devrini yapamazsınız. İşlemlerin yanına nasıl sorgulama yapabileceğinizi yazdık.

NOT: Aracın üzerine 1 TL dahi borç çıkarsa araç devir işlemi yapılamaz.

  1. MTV borcu: Eğer devir işlemi gerçekleştirilecek aracın MTV borcu varsa devir işlemini yapamazsınız. (E-devlet Mtv Sorgulama yada Vergi Borcu Sorgulama)
  2. Trafik Cezası: Aracın üzerinde trafik cezası görülüyorsa araç devir işlemi yapılamaz. (E-devlet Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama)
  3. HGS Borcu: HGS borcu olan araçların devir işlemi yapılamaz. (E-devlet Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri Sorgulama)
  4. OGS Borcu: OGS borcu olan araçların devir işlemi yapılamaz. (E-devlet Ogs Hesap Detayı Sorgulama)
  5. Araç Fenni Muayenesi: Aracın muayenesi satış yaptığınız günde sonraki bir gün bitmek zorundadır. Yani aracın muayenesi geçmiş ise aracın devir işlemi maalesef yapılamaz. (E-devlet Barkodlu Araç Muayene Raporu Sorgulama yada Ruhsattan bakabilirsiniz)
  6. Banka Haczi veya Banka Rehini: Aracınızı banka aracılığı ile taşıt kredisi kullanarak aldıysanız banka aracınızın üzerine rehin koyabilir. Bu rehini kaldırmak için kalan kredi tutarını bankaya ödemeniz gerekir. Eğer ödeme yapmazsanız araç devir işlemi yapılamaz. Aracın kalan kredi tutarını bankaya ödedikten sonra anında noter sistemine düşer ve devir işlemi gerçekleştirebilirsiniz. (E-devlet: Adıma Tescilli araç sorgulama)
  7. Araç Üzerine Haciz: Araç sahibinin borçlarından dolayı mahkeme yoluyla araçlarına haciz işlemi konulmuş olabilir. Bu durumunda aracın devir işlemi mümkün değildir. (E-devlet: Adıma Tescilli araç sorgulama)
  8. 2018 yılında gelen bir yenilikle artık sigortası olmayan yada sigortası biten araçların satış, devir ve tescili yapılamayacak.

Ne Yapmalıyım? Eğer araç sizinse ve aracınızı satacaksanız yukarıdaki maddelere takılmamak için kontrol etmeniz gereken yerler vardır. E-devlet hesabınıza girerek MTV borcu, trafik cezası, hgs borcu, ogs borcu, banka hacizi (adıma tescilli araç sorgulama sekmesinden) sorgulamalarını yapmanız gerekir. Yukarıdaki bütün maddeler E-devlet üzerinden kontrol edilmektedir. 

Ne Yapmalıyım? Araç sizin değilse araç sahibinden bu bilgileri kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Araç hakkında detaylı bilgiye sahip olurken muayene gibi birçok soruyu karşıdakine soruyoruz ama size kesin ve en doğru yolu söyleyeceğiz. Bu bilgilerin hepsini sizin kontrol etmeniz mümkün değildir. Bu yüzden araç sahibine sormak dışında en kesin yol Notere gittiğiniz zaman araç ücretini alıcıya vermeden Noter’de evrakları verip satış için engel olup olmadığını öğreniniz. Eğer engel yoksa işlemler yapılırken aracın ücretini verebilirsiniz. Bu sizin için kesin ve en garanti yoldur.

Satış, Devir ve Araç Tescili İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç devir işlemini gerçekleştirebilmek için yanınızda bulundurmanız gereken evraklar vardır. Bu evraklar olmadan Noter kesinlikle devir işleminizi gerçekleştirmez.  Genel olarak Notere gidildiği zaman kimlikleri ve araç ruhsatını verdiğiniz zaman işlemleriniz yapılmaktadır ama bu durum istenen evrakların ruhsat cüzdanınızda bulunduğundan kabul edilir. Bu yüzden aşağıdaki evrakları Notere gitmeden kontrol etmeniz gerekir:

  1. Ruhsat (tescil belgesi) veya tescilin kayıp olması durumunda geçici belge (Genellikle Ruhsat cüzdanınızda bulunur)
  2. Trafik Belgesi (Genellikle Ruhsat cüzdanınızda bulunur)
  3. Alıcı ve Satıcının Kimlikleri (Nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
  4. TC Kimlik Numaralarınız (Kimliğinizde olduğu için istenmemektedir)
  5. Vekaletname (Vekalet işlemi varsa)
  6. Tüzel kişiler için imza sirküsü ve Tüzel kişilere satış durumda Vergi Numarası

Ne Yapmalıyım? İster satıcı ister alıcı olun Notere gitmeden kimliklerinizin yanında olduğundan emin olun. Bunun yanında araç ruhsat cüzdanını alarak içinde Tescil belgesi ve trafik belgesinin olup olmadığını kontrol edin. Eğer vekalet işlemi varsa vekaletnameyi yanınızda götürünüz. Tüzel kişi olması durumunda lütfen 6.maddeye dikkat ediniz.

Noterde Yapılan İşlemler

Yukarıdaki yazan maddelere önceden hazırlandıysanız Noterde işlemleriniz çok hızlı yapılacaktır. Şimdi Noterde yapılan işlemleri sırasıyla ve madde madde açıklayalım:

  • Araç ruhsatı ve alıcı-satıcı kimlikleri görevliye verilir.
  • Öncelikle görevli evrakları kontrol eder. Evraklarda eksik olması durumunda tamamlamadan işlem yapılamayacağını bildirir.
  • Evraklar tam ise görevli Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden kimliklerini kontrol eder.
  • Aracın satış, devir ve tescilinde engel bir durumun olup olmadığı Noter görevlisi tarafından kontrol edilir. Borç veya bir engelin (yukarıda bütün engelleri anlattık) olması durumunda Noter işleminize devam etmez. Eğer aracın satış, devir ve tescilinde bir engel yoksa sıradaki işleme geçilir.
  • Görevli satış sözleşmesini hazırlar.
  • Taraflar satış sözleşmesini okuyarak imzalar.
  • İmzalardan sonra tescil işlemi yapılır. Noterde bulunan vezneye gidilir. Vezneye gereken ücretler (aşağıda açıkladık) ödenir. Vezne memuru ücretleri aldıktan sonra aynı anda tescil işlemini de gerçekleştirir. Bu arada araç plaka değişikliği olacaksa sorulur. Eğer plaka değişikliği varsa:
    • Eski plakayı notere teslim edeceksiniz.
    • Noter plaka teslim tutanağı düzenler.
    • Yeni plaka için Plaka Basım Tutanağı düzenleyecek.
    • Bu Plaka Basım Tutanağı ile Şoförler Odasına giderek yeni plakanızı alacaksınız.
  • Eski tescil belgesi (ruhsat) iptal edilir ve bu sırada yeni tescil belgesi düzenlenir. 2018 yılı düzenlemesine göre Noter ruhsat işlemlerinizi yapar ve size yeni ruhsatı teslim eder. (Eskiden posta yoluyla yada emniyetten alınma gibi durumlar vardı)
  • Sizlere satış belgeleri verilir. Satış belgesini eski araç sahibi sigorta şirketine vererek sigortasının iptalini ister.
  • Eğer araçta seferberlik görev emri varsa aracın yeni sahibine tebliğ edilir.
  • Noterde işleminiz bitmiştir.

Bu işlemlerden sonra E-devlet üzerinden aracınızı anında görebilirsiniz. Noterin çalışma sistemi online bir sistem olduğundan anında sisteme aracınız işlenir.

Noter Satış Ücretini Alıcı mı Öder Satıcı mı Öder?

Noter işlemleri esnasında çıkan ücret kimin tarafından ödenir? Araç alım satım sırasında Noter masraflarının tamamı ALICI tarafından ödenir. Bu geleneksel bir durum olarak devam etmekte olup kanuni bir dayanağı yoktur. Eğer araç satıcısı ile alıcısı bu konuyu hiç konuşmamış ise alıcı bu masrafları öder. Ama bu durumu pazarlık konusu olarak düşünüp alıcı ve satıcı arasında bir anlaşma yapılırsa satıcıda bu masrafı ödeyebilir. Noterde sıkıntı çıkmaması için masrafları kimin ödeyeceğinizi satıcı ile konuşmanızda fayda vardır.

2012 Yılı Noter Ücretleri

Eğer sizde araç satmayı ya da almayı düşünüyorsanız araç devir işlemleri yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz. 2022 yılı için araç alım-satım için Noter ücreti 457 TL’dir. (Plaka değişikliği Noter ücreti kaldırılmıştır. Sadece plaka basım ücreti ödersiniz.)

Noter Satış Sonrası İşlemler Nelerdir?

Son yapılan değişiklikler ile Noter sonrası işlemleri anlatalım:

Not: Noter haricinde sadece sigorta şirketinize uğramanız gerekmektedir. Bunun dışında Emniyete giderek ruhsat ya da plaka alma işlemleri kaldırılmıştır. Bu işlemlerin hepsi Noterde yapılmaktadır. Noterde sizlere anında yeni plakanız tutanağa yazılmaktadır. Sadece Şoförler Odasına giderek plakanızı bastıracaksınız.

Not: 2018 yılı itibariyle Ruhsat Noterden verilmektedir. 

NOTER ⇒ SİGORTA ŞİRKETİ ⇒ ŞOFÖRLER ODASI (Plaka değişikliği varsa)

  • Noterden ruhsatınızı alıp kontrol ediniz.
    • Trafik Belgesi artık kaldırılmıştır. Noterden sizlere sadece ruhsat verilecektir. Trafik belgesi yerine muayene esnasında aldığımız evrak geçerli olacaktır.
  • Satıcı satış belgesi ile sigorta şirketine giderek sigorta iptal işlemini yaparak kalan günlerin iadesini talep edebilir.
  • Alıcı ise 15 gün içinde yeni sigortasını yaptırması gerekir.
  • Plaka değişikliğiniz varsa Noterden aldığınız Plaka Basım Tutanağı ile Şoförler Odasına giderek yeni plakasını bastırabilir.

Araç Sattıktan yani Noterden Sonra Trafik Cezası

Noter satışından sonra trafik cezası gelmesi durumu karşınıza düşük bir ihtimal olsa da çıkabilmektedir. Araç satışı esnasında trafik cezanız olması durumunda Noter devir işlemleri yapılamaz. Ama satış günü veya birkaç gün önce bir ceza yemeniz durumunda ve sisteme cezanın işlenme sürecinde aracınızı satarsanız trafik cezanız daha sonradan gelebilir. Bu durumda aracın cezasını ödemekle yükümlüsünüz. Aracın sizin üzerinize olmaması cezayı ödememeniz anlamına gelmez. Bu borcu satıştan önceki dönemde yediyseniz bu cezayı ödemek zorundasınız. Aksi taktirde şikayet ve dava gibi durumlarda haksız bulunursunuz. Dava gibi durumlarda ise ödeyeceğiniz masraflar haksız olduğunu için size yüklenecektir. Hem usulen hem de kanunen borç size aittir. Bu borcu siz ödemek zorundasınız.

Noter Satışı Sırasında Plaka Değişikliği İşlemleri

Plaka değişikliği işlemleri 2018 yılı itibariyle oldukça kolay bir hale gelmiştir. Aşağıda 2018 yılı için plaka değişikliği işlemlerini anlatalım.

  • Noter devir işlemleri yapılırken sizlere plaka değişikliği olup olmadığı sorulur.
  • Plaka değişikliği isterseniz bir dizi işlem başlar.
  • Öncelikle plakanızı söküp Notere getirmeniz istenir.
  • Plaka Teslim Tutanağı doldurulur ve imzalarsınız.
  • Sistem üzerinden yeni plakanız Noterde tanımlanır.
  • Bu işlemden sonra size Plaka Basım Tutanağı verilir.
  • Plaka Basım Tutanağı ile Şoförler Odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz.
  • Plakanızı oto sanayide kaportacıya ya da cam ustasına giderek boyatabilirsiniz.

NOT: Plaka değişikliği ile ilgili Emniyet Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmez. 2018 yılı itibariyle bu işlemler yukarıdaki gibi yapılmaktadır.

Araç Satışında Sigorta İşlemleri

Araç alan herkes zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanız aracınızın trafikten men edilmesine sebeptir. Zorunlu trafik sigortası karıştığınız trafik kazalarında karşı tarafın masraflarını ödeyen bir sistemdir.

Sıfır ya da ikinci el araç için koşulsuz şartsız zorunlu trafik sigortasını yaptırmak zorundasınız. Özellikle 2.el araç satışında trafik sigortası işlemleri için bazı bilgileri verelim.

Sıfır araç satışında sigortanızı çıkarmadan ruhsat alamayacağınız için yapacağınız ilk işlemlerden birisi sigorta poliçesi yaptırmaktır.

2.El Araç için Trafik Sigortasını Kaç Gün İçinde Yaptırmalıyım?

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında (Trafik Sigortası) Tarife Uygulama Esaslarına göre ikinci el araç satışında yeni sahibi için eski sahibinin sigortası 15 gün geçerli oluyor.

2.El araç için yukarıdaki noter işlemlerini yaptırdıktan sonra sizler için sigorta süresi başlamaktadır. Aracınıza sigorta yaptırmanız için verilen süre 15 gündür. Bu sürede trafik sigortanızı kesinlikle yaptırmanız gerekir. Bu 15 günlük sürede size aracı satan kişinin trafik sigortası 15 gün geçerli oluyor. 15 gün içinde bir kazaya karışmanız durumunda aracın eski sahibinin sigortası sizin için geçerli oluyor.

Ama her türlü ihtimale karşı aracınızın sigortasını en kısa sürede yaptırmanızı tavsiye ederiz. Aracın sigortasını yaptırmayıp 15 günü bilmeden geçirenleri ve kazaya karışanları büyük yükümlülükler beklemektedir. Bu yüzden sigorta kesinlikle ertelenecek, bekletilecek bir durum değildir. En kısa sürede sigortanızı yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Trafik Sigortasını Yaptırmazsam Ne Olur?

Eğer 15 günlük sigorta süresinde yeni sigorta poliçesi yaptırmazsanız çevirmede aracınız trafikten men edilebilir. Bunun yanında gecikme olan her 30 güne %5 gecikme faizi sigortanıza işlenir.

Aracı Satan Kişi Sigorta İadesi Alabilir mi?

Noter aracılığı ile aracını satan kişiler satış belgesi ve eski sigorta poliçesini sigorta şirketine vererek iptalini isteyebillir. Sigorta poliçenizde kullandığınız günler ve kullanmadığınız günler hesaplanır. Kullanmadığınız günlerin iadesi yapılır.

Örnek:

  • Aracınızın sigortasını 365 TL’ye yaptırdınız. (Fiyat iadesi anlaşılması için bu sayıyı örnek verdik)
    • Sigorta poliçesi yıllık yapılır.
  • Aracınızı bu sigorta kapsamında 200 gün kullandınız.
  • 200.gün aracınızı devrettiniz.
  • Aynı gün sigorta iptali için başvuru yaptınız.
  • 365-200=165 günlük sigorta ödemesi sizlere yapılacaktır.
  • Yukarıda verdiğimiz ücrete göre her güne 1 TL düşmektedir.
  • Bunun için 165 TL iade alırsınız.

Kasko Sigortasını Ne Zaman Yaptırmalıyım?

Aracınız için kasko tamamen isteğe bağlı bir durumdur. Bunun için kaskoda belirli bir süre sınırlaması yoktur. Aracınıza istediğiniz zaman kasko yaptırabilirsiniz. Eğer kasko yaptırmaya karar verdiyseniz bunu en kısa sürede yaptırmanızda fayda vardır. Çünkü kaza beklenmedik anlarda geliştiği için daha sonradan pişmanlık duymazsınız.

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 4 Haziran 2022

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

20 Yorum

  1. Olcay
  2. Anonim
  3. Bekir
    • Anonim
  4. Hakan
  5. Gokhan
  6. İdris karahan
  7. İdris
  8. Bir dost
  9. Onur
  10. Doğukan
  11. Onur
    • Editör
  12. Recep
  13. Mahmud Batman
  14. mehmet
    • Editör
  15. Teoman Bey
  16. Hakanz
  17. Tayfun