Yeni Kimlik Çıkarma 2022

Yeni kimlik çıkarma işlemleri, yeni kimlik başvuru süreci, evrakları ve tüm detaylı bu yazımızda vereceğiz.

Yeni Kimlik Ne Zamana Kadar Yenilenmeli 2022?

Medyada çıkan haberlerde kimlik değişim işlemlerinin hemen yapılması yönünde haberler çıkmıştır. Ama bakanlığın yaptığı açıklamaya göre 31 Aralık 2023 yılına kadar kimlikler değiştirilebilecektir.

Yeni Kimlik Ücreti 2022

Yeni kimlik için ödemelerinizi Nüfus Müdürlüklerine veya internet üzerinden yapmanız gerekmektedir. İnternet üzerinden ödeme için https://ivd.gib.gov.tr sayfayı kullanabilirsiniz. İşte 2018 yılı için kimlik değişim ücretleri:

Kimlik Kartı Ücretleri 2022
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL
Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL

Yeni Çipli Kimlik Nedir?

Çipli kimlik kartı olarak adlandırılan yeni kimlikler sizlerin kişisel verilerinizin taşındığı bir çip içeren kimlik kartıdır. Yeni kimlik üzerinde bulundurulan çipler sayesinde gelecekte birçok işlemin yapılması öngörülmektedir. Yeni çipler Türk rengi olan Turkuaz rengine sahiptir. Kız-erkek ayrımı olmadan bütün kimlikler aynı renge sahiptir.

Yeni Kimlik ve Eski Kimlik Arasındaki Farklar

Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi ile Osmanlı Devleti’nde dağıtımına başlanan kimlikler günümüzde bazı değişikliklere uğramıştır. İşte en son kullandığımız eski ve yeni kimlik arasındaki farklar:

  • Yeni kimlikler eski kimliklere göre daha küçük boyuttadır. Eski kimlikler 9 cm x 7 cm iken yeni kimlikler 85.60 × 53.98 mm boyutundadır.
  • Eski kimlikler kağıttan üretilip kaplama ile kapatılırken yeni kimlikler polikarbon ile üretilmektedir.
  • Yeni kimliklerde biyometrik fotoğraf kullanılırken eski kimliklerde normal fotoğraflar kullanılmaktaydı.
  • Yeni kimlikte imza bölümü vardır. Eski kimliklerde imza bölümü yoktu.
  • Eski kimliklerde değişim süresi gibi bir durum söz konusu değilken yeni kimliklerde 10 yıl sonra değişim gerekmektedir.
  • Yeni kimlikler de tek renk (turkuaz tonu) vardır. Eski kimliklerde bayan ve erkeklerde farklı renklerde kimlikler vardı.
  • Eski kimliklerde bazı bilgiler yazılı halde bulunurken yeni kimliklerde bazı bilgiler çipin içine eklenmiştir. (Doğum yeri, din)
  • Eski kimliklere Nüfus Cüzdanı denirken yeni kimliklere üzerinde yazdığı gibi TC Kimlik Kartı denilmektedir.

Yeni Kimlik için Başvuru Süreci

Yeni kimlik kartı için randevu ve başvuru aşamalarını yapmanız gerekmektedir. Yeni Kimlik Kartınızı alabilmek için Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu konuda ikamet ettiğiniz yerdeki Nüfus Müdürlüğüne başvurmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz yerdeki Nüfus Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

Yeni Kimlik için Randevu Almak

Yeni kimlik için randevu almanız işlemlerinizi hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Ama kesinlikle randevu almanıza gerek yoktur. Randevu almak sadece işlemlerinizi hızlandırır. Özellikle kalabalık olmak ihtimali olan bölgelerde yaşıyorsanız randevu almadan gitmemenizi tavsiye ediyoruz.

Randevu almak için iki yol vardır:

  1. Alo 199 Randevu hattından yeni kimlik çıkarmak için randevu alabilirsiniz.
  2. İnternet üzerinden https://randevu.nvi.gov.tr/ sayfasını kullanarak kimlik kartı için randevu alabilirsiniz.

Yeni Kimlik Kartı için Gerekli Belgeler

Kimlik Değişimi için gerekli belgeler:

  • Biyometrik Fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş)
  • Elinizde bulunan eski Nüfus Cüzdanınız
    • Nüfus Cüzdanınız yerine şunları kullanabilirsiniz:
      • Sürücü belgesi
      • Pasaport
      • Türk Silahlı Kuvvetler kartı
      • Evlilik Cüzdanı
      • Avukat kimlik belgesi
      • Sarı Basın Kartı
      • Öğretmen Kimliği
      • Hakim/Savcı kimliği
      • Eğer yukarıdakilerden hiçbiri yoksa muhtarlıktan belge almanız gerekir.

NOT: Yeni doğan bebeklere kimlik çıkarırken doğum belgesi ve başvuru yapan anne yada babanın kimliği gereklidir.

Kimliğini Kaybedenler ve Kimliği Olmayanlar Ne Yapmalı?

Nüfus Cüzdanınızın değişimi için kimliği olmayanlar ve kimliğini kaybedenler bağlı olduğu muhtarlıktan Nüfus Cüzdanı talep belgesi alması gerekir. Aski halde yeni kimlik başvurunuz tamamlanamaz.

Biyometrik Fotoğraf Başvuruya Gitmeden Hazırlanmalı

Yukarıda vermiş olduğumuz evrakların arasında 1 adet biyometrik fotoğraf vardır. 1 adet biyometrik fotoğrafı randevu saatinize kadar yada direk gidecekseniz Nüfus Müdürlüklerine gitmeden hazırlanmanız gerekir. Biyometrik fotoğraf artık bütün fotoğrafçılarda çekilmektedir. Fotoğraf çekilmeye gittiğiniz zaman yeni kimlik için çekindiğinizi yada biyometrik fotoğraf istediğinizi belirtiniz.

Yeni Evlenenlerde Kimlik Değişimi

Yeni evlenen kişilerin kimlik değişimi yapmaları zorunlu bir işlemdir. Burada önemli bir ayrıntı vardır. Eğer eski kimliğiniz yani Nüfus Cüzdanı kullanıyorsanız istediğiniz Nüfus Müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Ama yeni kimliğinizi daha önce almış iseniz sadece ikametinizin bulunduğu Nüfus Müdürlüğünden kimliğinizi değiştirebilirsiniz.

Yeni evlenenler için gerekli evraklar:

  • Eski nüfus cüzdanınız yada eski kimlik kartınız
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Evlilik cüzdanı

NOT: Nikahları kıyılan eşlerin kimlik değişimi için Belediyeden Nüfus Müdürlüğüne evliliğinizin belgelerinin gitmesi gerekir.

Evlilik Durumunda Kimlik Değişim Ücreti

Birçok durumda olduğu gibi evlilik durumunda da kimlik değişim ücreti 18,50 TL’dir.

Başvuru Sırasında Yapılanlar

Yeni kimlik için Nüfus Müdürlüklerinde bir dizi işlemler yapılacaktır. Bu işlemler:

  • Biyometrik fotoğrafınız taranacak,
  • Başvuru formuna imzanız alınacak,
  • Her iki eliniz için parmak iziniz alınacak,
  • Parmak damar iziniz alınacak,
  • Avuç içi damar iziniz alınacak.

Başvuru Esnasında Size Verilen PİN Kodu

Başvurunuzu yaptıktan sonra kapalı zarf içinde pin kodu başvuran kişiye teslim edilecektir. Bu pin kodu size Kimlik Kartınız teslim edildikten sonra aktif hale gelecektir. Bu pin kodunu banka kartı gibi bazı alanlarda kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. Bu pin kodunuzu değiştirmek isterseniz Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSK’lar ile değiştirebilirsiniz. Pin Kodunuzu yenilemek için Kimlik Kartınızın yanınızda olması gerekmektedir.

Pin Şifremi Nasıl Değiştirebilirim?

Pin şifrenizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bunda bir sınırlama olmayıp güvenlik açısından belli aralıklarla şifrenizi değiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Nüfus Müdürlüklerinde bulunan Kiosk cihazları ile şifrenizi değiştirmeniz mümkündür.

PIN şifrenizin değişimi için Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme, Biyometrik Doğrulama, yöntemlerinden birini kullanabilirsiniz.

 

Yeni Kimlik Ne Zaman Gelir?

Kimlik başvurunuzu Nüfus Müdürlüklerinde tamamladıktan sonra kimliğiniz sizlere hemen teslim edilmez. Kimlik basımı için gereken bilgiler Ankara’da merkeze gönderilir. Kimliğiniz burada basılarak PTT ile adresinize gönderilir. Kimlik teslim süresi ilk zamanlarda yoğunluktan dolayı 3-4 haftayı bulsa da artık yaklaşık 1 hafta gibi bir sürede elinize geçmektedir. Yani yaklaşık olarak kimlik teslim süresi 1 hafta ile 4 hafta arasında diyebiliriz.

Kimlik Başvuru Takibi

Kimlik başvurunuzu yaptıktan sonra yeni kimlik kartınızın ne zaman elinize ulaşacağını merak ediyorsanız ALO 199 hattınızı arayarak kimliğinizin durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Adreste Olmadığım için Kimliğimi Alamadım

Kimliğinizi gelen PTT görevlisinden alamadıysanız merak etmeyin. 2. kez PTT görevlisi adresinize başka bir tarihte gelecektir. Sizi adreste bulamaz ise öncelikle PTT’den kimliğinizi almanız istenecektir. Eğer PTT’den kimliğinizi alamazsanız 1 ay içinde almanız koşulu ile kimliğiniz Nüfus Müdürlüğünde bekletilecektir. 1 ay içinde kimliğinizi almazsanız kartınız imha için Ankara’ya gönderilecektir.

İlk olarak Nüfus Müdürlüğünden randevu alıyorsunuz ve yukarıda yazan belgeleri hazırlayarak Nüfus Müdürlüğüne gidiyorsunuz.

9 cm’ye 7 cm’dir. (Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü belirlemiştir.)

  • Biyometrik Fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş)
  • Elinizde bulunan eski Nüfus Cüzdanınız

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 4 Haziran 2022

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap