Yaş Hesaplama

Lütfen Doğum Tarihinizi Girip Hesapla Butonuna Basınız


Yaş Hesaplaması Aracı Kullanımı

Yaşınızı hesaplamak sayfamızda çok kolay. Yapmanız gereken yukarıdaki bölüme doğum tarihinizi gün ay yıl olarak girmeniz. Bunları girdikten sonra Hesapla butonuna basarak sonucu görebilirsiniz. Sonuç aynı sayfada saniyeler içinde görünecektir. Yaş hesaplama makinesi sizlere en doğru sonucu verecektir.

Yaş Hesaplama Makinesi Neleri Hesaplar?

Sizlere büyük bir titizlikle hazırlayıp sunduğumuz bu araç yaşınızın yanında birçok detaylı hesaplamayı sizlere yapmaktadır. Yaş hesaplayıcısını kullandıktan sonra aşağıda çıkan sonuçlar sizleri fazlasıyla memnun edecektir. Bu hesaplamada kaç gün kaç saat kaç dakika hatta kaç saniye yaşadığınızı öğrenebilirsiniz. Saniye hesaplaması girdiğiniz tarihin gece yarısından itibaren saniye olarak saymaktadır.

Yaşınızı Doğru Hesaplamak Neden Önemli?

Ülkemizde kanunlara göre birçok hakkımızı yaşımızı göre kazanırız. Bu yaş kriterleri aşılmadan bazı şeyleri yapmamız mümkün değildir. Örnek olarak ehliyet almak isteyen birisi alacağı ehliyet türüne göre belli bir yaşı doldurması gerekir. Bu yaşı doldurmadan ehliyet alması mümkün değildir.

Bunun gibi birçok olayda yaşımızı tam olarak bilmek zorundayız. Başka bir örnekte ise 60 yaşında emekli olacak birisi kesinlikle yaşını doğru bilmek zorundadır. Yanlış yaş hesaplaması ile emeklilik hayali kuran birisi maalesef çok üzülebilir.

Bir başka örnekte ise okula başlama yaşından bahsedelim. Her yıl binlerce anne ve babanın çocukları için okula başlama yaşını hesaplamaktadır. Bu hesaplamada çocukları için yanlış yaş hesaplaması yapmayı kimse istemez.

Özellikle birçok bürokratik işlemde doğru yaş hesaplaması çok önemlidir. Bu yüzden sizler için hızlı, kullanışlı ve fazladan özellikleri bulunan bu online hesaplama programını yaptık.

Matematiksel Olarak Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Matematiksel olarak yaş hesaplaması aslında çok kolay bir işlemdir. Ama yaşındı içinde olmak, yaştan gün almak gibi bazı terimler kafamızı karıştırabilir. Şimdi bu terimler ile beraber matematiksel olarak yaş hesaplamasını anlatalım.

Not: Yaş hesaplamasında doldurduğumuz yıl kadar yaşta oluruz.

Örnek: 1 Mart 1990 yılında doğmuş birinin yaşını hesaplayalım.

  • 1 Mart 1991 tarihinde bu kişi 1 yıl yaşamış oluyor. Yani 1 yaşında oluyor.
  • 2 Mart 1991 tarihinde ise bu kişi hala 1 yaşında oluyor ama 2 yaşından 1 gün almış oluyor.

Örnek: 1 Aralık 2000 tarihinde doğan birisi ne zaman 30 yaşında olur?

  • Bu tarihin üzerine 30 yıl eklememiz lazım.
  • 1 Aralık 2030 tarihinde tam olarak 30 yaşında olur.
  • 2 Aralık 2030 tarihinde ise hala 30 yaşında ama 31 yaşından gün almış olur.

Yaşından Gün Almak Ne Demek?

Bu terim bilmeyenler için çok karmaşık görünse de aslında oldukça basittir. Adı üstünde yaşından gün almak içinde olmadığımız bir yaştan bir gün yaşamak demektir. Bunu güzel bir örnekle açıklayalım:

Örnek:

  • 1 Ocak 1990 yılında doğan birini düşünelim,
  • 1 Ocak 1991 yılında bu kişi 1 yaşında olur.
  • 2 Ocak 1991 yılında bu kişi 1 yaşında olur.
  • Ama  1 yaşını doldurup 1 gün fazladan yaşadığı için 2 yaşından gün almış olur.

Yani çevremizde “… yaşından gün aldım.” ifadesini duyarsanız o kişinin gerçek yaşının söylediğinden bir yaş küçük olduğunu hesaplayınız. Örnekte de görüldüğü gibi gün almak üstteki yaştan olur.

“Yaşından Gün Almak” Nerelerde Kullanılır?

Yaşından gün almış olmak ifadesini birçok yerde duyarız. Özellikle bazı memurluk başvurularında, kpss ile ilgili bazı atamalarda, Öyp ve Bedelli askerlik gibi birçok yerde yaşından gün almak şartını görebiliriz.

Örnek olarak en son çıkan bedelli askerlikte 28 yaşından gün almak gerekiyordu. Yani bu 27 yaşını doldurmuş olup 28 yaşından gün yaşamak anlamına geliyor.

Bedelli askerlik gibi birçok alanda bu terimleri duyabiliriz. Bunun için yukarıdaki açıklamaları iyi okumanızı tavsiye ederiz.

Biyolojik Yaş Nedir?

Fizyolojik yaş olarak da adlandırılan biyolojik yaş, vücudunuzun gerçek takvim yaşınıza göre ne kadar iyi veya kötü çalıştığının bir ölçüsüdür. Örneğin,  yaşınız 65 olabilir, ancak sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı (sigara ve aşırı kilo gibi  tehditlerden kaçınma) nedeniyle vücudunuz biyolojik olarak 55 yaşında olabilir.

Biyolojik Yaşınızı Belirleyen Faktörler

Biyolojik yaşınızı belirleyebileceğiniz çeşitli yollar vardır, ancak hiçbiri kesin veya doğru değildir.

Biyolojik yaşınıza şu etkenler etki edebilir:

  • Egzersiz
  • Yeme alışkanlığı
  • Stres seviyeleri
  • Alkol tüketimi
  • Eğitim seviyesi
  • Uyku miktarı
  • Kalıtım ve Biyolojik Yaş

Biyolojik yaşını etkileyen bir başka önemli faktör de yaşadığınız yerdir. Örneğin, güvensiz bir mahallede yaşayan insanların egzersiz yapmak için dışarı çıkması olası değildir. Ayrıca taze meyve satan ve üreten dükkanlar bulma olasılıkları daha azdır.

Bedelli Askerlikte Yaş Karmaşası

Son çıkan bedelli askerlikte yaş hesaplamasında kafalar karışmıştı. Daha sonra Milli Savunma Bakanlığının net açıklamaları sayesinde kafalarda soru işareti kalmamış oldu. Bedelli askerlikte 28 yaşından gün almak gerekiyordu. Bu da 27 yaşını doldurmuş olmak anlamına geliyor. Yukarıda açıkladığımız gibi yaşından gün almak için önceki yaşın yılını doldurmuş olmak gerekiyor.

Yaşı Doldurmamış Ne Demek?

Yaşı doldurmamış ifadesini sıkça duyarız. Yaşı doldurmamış demek yukarıdaki o yaştan gün almak ifadesiyle aynı anlama gelir. Yani 30 yaşını doldurmamış demekle 30 yaşından gün almış demek aynı şeydir. 30 yaşını doldurmamış demek 29 yaşını doldurduğunu ama henüz 30 yaşına gelmediğini gösterir.

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

Bir Yorum Var

  1. Salim