Teknolojinin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Teknoloji Nedir?

Teknoloji, herhangi bir amaç için bilimsel bir bilginin pratik hale getirilmesi anlamına gelmektedir.

Teknoloji, malların ve hizmetlerin yararlılığını güvenli bir şekilde geliştirir.  Teknoloji, hem maddi hem de sanal olabilir. Teknoloji, insan hayatına fayda sağlayan araçlar, aletler, makineler ve diğer cihazları içerir.

Teknoloji: giyim, konut ve uçaklar, robotlar gibi karmaşık öğeler gibi basit öğeleri de içerebilir. Taş devrinde ateşin keşfedilmesi, ışık, ısı ve yemek pişirme teknikleri bile teknolojinin örneklerindendir .

Bilgisayar yazılımı, internet gibi maddesel olmayan (yani sanal diyebiliriz) araç ve makineler de teknoloji olarak kabul edilir.

Teknolojinin Yararları Nelerdir?

Teknolojinin avantajları ve yararları aşağıda sıralanmıştır:

  • Gıda Üretiminin Artması:  Yaşamımız için yiyeceğe muhtacız. Teknoloji ile birlikte modern sulama teknolojileri, tarım ekipmanları ve traktör gibi aletler ile daha fazla tarım alanına ekim yapılması ve daha çok verim alarak tüm Dünyanın ihtiyacı olan gıda üretimini arttırması teknolojinin yararlarından bir tanesidir.
  • İş Alanının Artması: Teknoloji; üretim, satış, pazarlama, dağıtım, kayıt vb. gibi ticari faaliyetleri olumlu şekilde etkilemiştir. Aslında teknoloji, iş faaliyetlerinin hemen hemen her alanına dokunmuştur. İşletmeler, sayım, tahmin maliyeti ve kar gibi çeşitli amaçlar için çok çeşitli matematiksel hesaplamalar yapmak zorundadırlar. Hesap makinesinin getirilmesinden önce, tüm bu matematiksel hesaplamalar manuel olarak yapılmıştır. Bilgisayarların üretilmesi ve yayılması ile birlikte, büyük işletme verileri etkili bir şekilde işlenir ve bilgisayarlara depolanır bir hale gelmiştir. E-ticaret işinin büyümesi, bilgi teknolojisinin hayatımıza nasıl fayda sağladığının mükemmel bir örneğidir. Yani basit örnekle istediğiniz x ürününü internet üzerinden sipariş vererek birkaç günde elinize alabilirsiniz.
  • Rahatlık:  Teknoloji insan hayatına rahatlığı getirdi. Günlük hayatımızda gördüğümüz ve kullandığımız her şey teknolojinin bir hediyesidir. Giydiğimiz kıyafetler, yaşadığımız ev, seyahat ettiğimiz araba, köprü ve uçaklar, taşıdığımız cep telefonu, vantilatör vb hepsi başarılı bir teknoloji uygulanmasına örnektir.
  • Kaynakların Daha İyi Kullanılması: Modern aletler ve teçhizatlar, doğal kaynakları daha bilinçli bir seviyede kullanmamıza yardımcı oldu. Örneğin, sulama teknolojileri tarım alanında su kaynağından daha iyi yararlanmamızı sağladı. Hidroelektrik santralleri, termik santraller, nükleer santraller güç üretmek için doğal kaynakları kullanmaktadır.
  • Seyahatte Kolaylık:  Tekerleğin icadı belki de insanlık tarihindeki en önemli teknolojik keşiftir. Otomobiller, trenler, vb. aletler bize seyahat kolaylığı sağlamıştır. Bu tür araçların olmadığı yıllara bakacak olursak 30 günde yürüyerek gidilen bir yolu günümüzde 30 dakikada gidebilirsiniz.
  • Geliştirilmiş İletişim: Gazete, internet, telefon, e-posta ve diğer iletişim teknolojileri, uluslararası ölçüde iletişim kurmamıza yardımcı olur. Uzun yıllar geriye baktığımızda duman ve güvercin ile haberleşme yöntemini hatırlatırsak şu anda ki iletişim teknolojilerinin yararlarını iletişim alanında daha iyi anlayabilirsiniz.
  • Eğitim:  Artık sanal sınıflar dünya çapında yaygınlaşmaya başladı. Uzakten eğitimde bu alanda teknolojinin en büyük faydalarından birisidir. Evinizde oturarak binlerce kilometre uzakta ki bir öğretmenin dersini canlı bir şekilde dinleyebilirsiniz. Öğrenciler önemli ders materyallerini metin, ses ve video biçiminde indirip izleyip, dinleyebilmesi de teknolojinin faydalarındandır.
  • Sağlık: Teknoloji, sağlık sektöründe devrim etkisi yaratmıştır. X-ray makineleri, tansiyon aleti, kan şekeri ölçer, röntgen cihazı gibi çeşitli araçlar, sağlığa bağlı sorunları doğru bir şekilde teşhis etmiştir. Hastalığın doğru teşhisi, hastanın daha hızlı ve etkili tedavisine katkı sağlamıştır. Teknoloji ile hastalıklar daha kolay ve doğru bir şekilde tespit edilebilmiştir.
  • Bilgiye Kolay Erişim: İstediğiniz bilgilere her yerden istediğiniz zaman erişmek çok kolay hale geldi. Bu, internet gibi modern teknolojiler sayesinde mümkün hale geldi. Bir sürü veri çevrimiçi olarak yayınlanmakta ve birçok dizine eklenmektedir. Bilgi güçtür ve bilgiyi bulanlar ve iyi kullananlar daima başarılı olmuşturlar.
  • İyileştirilmiş Konutlar ve Yaşam Tarzı: Modern teknolojinin hayatımızı nasıl basitleştirdiğinin bir diğer harika örneği de budur. 1900’de sahip olduğumuz konutları ve bugün ki yaşadığımız evlerin mimarisini karşılaştırırsanız, fark çok büyük göreceksiniz. Yeni mimari teknoloji günümüzde inşa ettiğimiz konut türlerini geliştirdi. Artık evlerin içine havuz yapılabilmesi ve camdan binalar yapılması mimari teknolojinin gelişimine güzel bir örnektir. Ayrıca evimizin içindeki birçok şey otomatikleşti. Otomatik kapanan lambalar, akıllı evler gibi buna birçok örnek verebiliriz. Ayrıca evinize basit bir kamera sistemi ile uzaktan izleyebilmenizde teknolojinin faydalarındandır.
  • Eğlence Sektörü: Modern teknoloji, eğlence sektörünün değiştirilmesinde ve geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır. Video oyunlarının geliştirilmesi ve bir kullanıcının izlediklerini arkadaşlarıyla paylaşabilmesi için İnternet üzerinden canlı bağlantı kurabilen akıllı televizyonlar gibi gelişmiş sistemler artık evlerimize girdi. Eğlence sektöründe 90’lı yıllara göre birçok değişim yaşanmıştır. 90’lı yılların parkları ile günümüzdeki Lunaparkları karşılaştıracak olursak günümüzde teknolojinin eğlence sektörünün nasıl daha çok geliştiğini anlayabiliriz.
  • Gelişen Bazı Teknolojiler:  Bilgi Teknolojisi, biyoteknoloji, yapay zeka gibi gelişmekte olan teknolojiler günümüzün en önemli teknolojileri arasındadır. Bilgisayarların, internetin, akıllı telefonların yapılması ilerleyen zamanlarda teknolojinin yapay zeka alanında farklı yararlarını göreceğimizi bize anlatmaktadır.

teknolojinin yararlari ve zararlari

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknolojinin zararları aşağıda sıralanmıştır:

  • Artan Yalnızlık:  Sosyal izolasyon günden güne artmaktadır. Günümüzde insanlar bilgisayar oyunları oynamak için daha fazla vakit harcıyor, sosyal paylaşım ağlarını sürekli kullanıyor ve önemsemeleri gereken gerçek hayatlarını ihmal ediyorlar. Teknoloji, eski etkileşim yöntemimizin yerini almıştır. Bir kullanıcı çevrimiçi 100 arkadaşıyla kolayca konuşabildiği için gerçek arkadaşları ve gerçek dostluğu zamanla unutmaktadır. Bu durumda insanları günden güne yalnızlığa sürüklemektedir.
  • İş Kaybı: Modern teknoloji birçok işi otomatik ve ya daha kolay bir şekilde yapabilmektedir. Bu durumda iş gücü ihtiyacını modern makineların karşıladığını bize gösterir. Bu durumda maalesef o alandaki birçok işcinin işten çıkarılması anlamına geliyor. Birçok paketleme firması, üretim ve verimliliği artırmak için üretim hatlarında otomatik makinelar kullanıyor. Bu durum iş sahipleri için iyi bir haber, çünkü makineler daha fazla para kazanmalarına ve müşterilere zamanında hizmet etmelerine katkı sağlıyor. Örnek: Traktörler ve hasat için üretilen aletlerden önce bir tarlada hasat zamanı 100’lerce işci çalışmaktaydı. Günümüzde 100 işcinin görevini 1 traktör ve 1 şoför yapabilmektedir. Buda geçmişten günümüze 99 işcinin işsiz kaldığını göstermektedir.
  • Kirlilik: Teknolojinin çok fazla kullanılması, atık ürünlerin çevreye atılmasına neden olmuştur. Bu da kirliliğe neden oldu. Endüstriyel atıkların çevreye boşaltılması, toprağın, suyun, havanın kalitesini düşürmüştür. Araç emisyonu, hava kirliliğinin başlıca nedenleri arasındadır.
  • Doğal kaynak rezervlerinin hızlı tükenmesi: Modern ekipman çok güçlüdür. Çok miktarda doğal kaynağın hızla bir şekilde çıkarabilirler. Bununla birlikte, doğal kaynakların toplam rezervleri, doğal kaynakların daha çabuk çıkarılması işlenmesi ve tüketilmesi ile hızla azalmaktadır.
  • Aşırı Bağımlılık: Bütün görevlerimiz için teknolojiye bağımlıyız. Arabalar, bilgisayarlar, akıllı telefonlar gibi teknolojilerin modern dünyasına artık insanlar bağımlıdırlar. Bu teknolojik ekipmanların, makinelerin veya araçların herhangi birinin eksik olması durumunda kendilerini çaresiz hissederler.
  • Zaman Kaybı: Bazı insanlar verimsiz faaliyetlerde çok büyük zaman ve enerjiyi harcıyorlar. Örneğin, internet teknolojisi insanların bilgi için internette gezinmesini sağlamayı amaçlasa da bazı insanlar oyun oynama gibi zaman kaybına neden olan faaliyetlere bağımlı hale gelirler. Bu nedenle de  zaman ve enerjiyi boşa harcarlar.
  • Yaratıcılık Azaldı:  Hesap makineleri gibi modern araçlara olan bağımlılığın artması yaratıcılığımızı azaltmıştır. Çok basit işlemler için bile hesap makinesi kullanıldığına şahit olmuşsunuzdur. Bu, öğrencinin beyinlerini kullanma biçimini etkiler ve yaratıcılığın seviyesini azaltır.
  • Kitle İmha Silahları : Modern teknoloji, artan ve sonsuz savaşların yardımıcısı olmuştur. Sivilleri hedef alabilecek silahların üretimi de teknolojinin zararları arasındadır.

Sonuç

Teknoloji şüphesiz, insanların hayatını kolaylaştırdı. Kültür ve toplumun gelişim sürecinde önemli bir nimet olduğunu kanıtlandı. Bununla birlikte, teknoloji amaçsız ve bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında kötü bir hal alabilir. Teknoloji, yalnızca insanlığa faydalı olan amaçlar için özen ve dikkatle kullanılmalıdır.

Nanoteknoloji Nedir?

Nano kelimesi Yunanca kökenlidir ve cüce anlamına gelir. Nanoteknoloji günümüzde gelecek insan hayatını değişecek öncelikli bilim dalı olarak görülüyor. Bir nanometre bir metrenin milyarda bir bölümünü ifade eden uzunluktur. Bir başka deyişle nanometre insan saçının kalınlığının yüz binde birine eşittir.

Nanoteknoloji ile Yapılması Hedeflenenler

Nano teknoloji insan gözünün göremediği ve milyonlarca kez yaklaştırma sonucunda mikroskopla görünecek atomları öğrenmek, yönetmek için yararlıdır. Ayrıca gerekli derecede kullanılabilecek bilinmesi sonucu atomları kolaylıkla kontrol etmek, atomları birbiri ile değiştirmek mümkün olacaktır. Hatta yeni maddeleri ortaya çıkarmak bir maddeden yenilerini elde etmek de kolaylaşacaktır. Eğer evrendeki maddelerin mikro atomlarını ve en küçük parçacıklarını öğrenilebilirsek o zaman onları kontrol etmek de mümkün olacaktır. Örneğin, bu teknoloji ile kömürden maddelerin üzerinde değişimler sonucu elmas elde edilecektir.

Bu yeniliğin tam olarak öğrenilmesi sonucunda elektrik geçirmeyen araçlar, paslanmaz demirler, kirlenmeyen eşyalar vb. elde etmek mümkün olacaktır. Nano teknolojinin insan organizmasına uygulanması sonucunda hastalıkların kendisi tedavisi, insan ömrünün uzaması elde edilebilmesi bir ihtimaldir. En önemlisi ise, doğada tekrarı (aynısı) oluşturulamayan ürün kalmayacaktır.

Nanoteknoloji Hayatımızı Değiştirecek Gerçekler

 

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

25 Yorum

  1. Jin
    • Editör
  2. Anonim
  3. Ahmet
  4. Enes
  5. Vermek istemiyorum
    • Enes
      • Anonim
  6. Anonim
  7. şevo
  8. Rüveyda
  9. Eslem
  10. Anonim
  11. Anonim
  12. Nida
  13. Rümeysaa
  14. İrem
  15. İrem
  16. Sözlüden 100
  17. Anonim
    • Anonim
  18. fatma
  19. eda
    • İrem
  20. Anonim