Klavyede F ve J harfinin üzerindeki çizginin Sırrı Nedir?

Bilgisayardan kullanan herkes muhtemelen merak etmiştir, klavyede bulunan F ve J harflerinin üzerinde küçük ve kabarık bir çizgi var. Bu çizgi ne işe yarmaktadır? 2002 yılına kadar bu kabarık çizgi klavyede yoktu. 2002’den sonra klavyedeki F ve J harflerinin altına konulan bu çizgi ne işe yarar açıklayalım. Öncelikle bu çizginin 2 sebebi var:

1-On Parmak Yazmanın Kolay Yolu Bu Çizgiler

İşaret parmaklarınızı bu iki tuşa koyduğunuz zaman, diğer parmaklarınız daha hızlı ve rahat hareket eder. Özellikle on parmak yazanlar için bakmadan parmaklarını klavyeye bu tuşlar sayesinde yerleştirebilir.

  • Eğer “Q” klavye kullanıyorsanız işaret parmağınız iki kabartmalı tuş üzerindeyken (F ve J) sol eliniz A, S, D ve F’ye, sağ eliniz J, K, L ve Ş’yi kapsar.
  • Eğer “F” klavye kullanıyorsanız işaret parmağınızı A ve K tuşunun üzerindeyken sol eliniz U, İ, E, A’ya, sğ eliniz K, M, L ,Y’i kapsar.

Klavyede F ve j harfi

2-Görme Engellilerin Yazmasını Sağlıyor

Diğer bir sebebi ise, F ve J harflerinin yardımıyla görme engellilerin klavyede yazmasını sağlayabilmektir. Harflərin her klavyede aynı olduğundan F ve J harflerinin yerini bulunca diğer harflerin yerlerini de bulmuş olurlar ama bunun için önce bu iki harfin çevresindeki harfleri ezberlemeleri gerekir. Hatta cep telefonlarının “5” tuşu da bu kabartı mevcuttur. Yani görme engelliler klavyede ki tuşları ezberleyerek elektronik ortamda yazı yazma imkanı bulurlar.

Klavyede F ve J harfinin üzerindeki Kabartmayı Kim Buldu?

Klavyedeki bu kabartmaları 2002 yılında Haziran E Botich tarafından bulundu. 2002’den sonra neredeyse bütün klavye modellerine bu kabartmalar eklendi.

Klavyede ve Cep Telefonlarında 5 Tuşunda ki Kabartma

Klavyenin tuş kısmında ve tuşlu cep telefonlarında yine bakmadan kullanabilme ve görme engellilerin kullanabilmesi için “5” tuşunun altında kabartma yani çizgi vardır.

F Klavyede A ve K Tuşlarının Üzerinde Kabarma

Günümüzde yüksek oranda “Q” klavye kullanılıyor olsa da “F” klavye kullanan kişiler de vardır. F klavye de kabartmalı tuşlar “A” ve “K” tuşlarının üzerindedir. Yine on parmak bakmadan yazabilmek ve görme engelli kişilerin kullanımı için bu şekilde hazırlanmıştır.

Hızlı Yazma

Klavye 10 parmağın tümü kullanılarak yazmak için tasarlanmıştır. Yazmaya ne kadar çok parmak eklerseniz, bileklerinizi o kadar az hareket eder. Böylece, tüm parmaklarınızı kullanarak daha hızlı yazabilirsiniz. F ve J tuşları, işaret parmakların için merkezi yani mükemmel bir konumdadır. Ama birçok insan bu tuşları alışkanlıktan dolayı kullanmıyor.

10 parmak yazabilmek için eğitimler vardır. Özellikle bilgisayar çağına başlamadan önce profesyonel daktilocular yazma hızları mükemmel seviyeye taşımak zorunda kalıyorlardı. Hızlı yazmayı ve minimum miktarda hata yapmayı öğrenmek zorundaydılar. Çünkü daktiloda yazan kişi yazarken kağıda bakmak zorundaydı. Daha sonra parmakların F ve J tuşlarında mükemmel bir pozisyonda olduğu anlaşıldı. Daha sonra bilgisayar çağına doğru F ve J düğmeleri kabartma şeklinde işaretlendi.

Birçok insan yazarken 10 parmağın hepsini kullanmaz. Aslında, insanların büyük oranda sadece 3 veya 4 parmak kullandığı tespit edilmiştir. Bu F ve J tuşların kullanmayacağınız ve on parmak yazmayı öğrenmeyeceğiniz anlamına gelmez. İstediğiniz zaman on parmak yazmak için eğitimlere başlayabilirsiniz.

Klavyenizde Bilmediğiniz Kısayollar

Bilgisayarınızı kullanırken çok daha hızlı işlemler yapabileceğiniz tuş kombinasyonları vardır. Neredeyse herkes tarafından kullanılan CTRL+V tuşu yapıştır görevi olarak kullanılır. Bunun gibi Windows üzerinde kullanabileceğiniz kısayollar:

Windows tuşu + D harfi / Windows tuşu + M harfi

  • Bu kısayol, PC veya dizüstü bilgisayarınızın pencerelerinin hemen alta atılmasını sağlar. Yani masaüstüne hızlı bir şekilde dönersiniz.
  • Tüm açık pencereleri hemen en alta indirir
  • Windows+D ya da Windows+M aynı görevi yapar.

Windows tuşu + L harfi

  • Bu iki tuş, birlikte basıldığında, oturum açmış olan kullanıcıdan başka bir kullanıcıya geçmek için kullanıcı değiştirme bölümünü açar.

Windows tuşu + E harfi

  • Klavyenizdeki bu iki düğmeye birlikte basıldığında,  ‘Bilgisayarım’ açılır.
  • Bu kısayol, masaüstünde Bilgisayarım simgesini aramak zorunda kalmayacağınız için faydalıdır.

Windows tuşu + T harfi

  • Windows tuşuna klavyenizdeki T harfiyle birlikte bastığınızda, imleci sol alt köşedeki Görev Çubuğuna getirirsiniz.
  • Bu şekilde, çalışan farklı programlar arasında ok tuşları ile hızlı geçiş yapabilirsiniz.

Windows tuşu + R harfi

  • Bu iki tuşa birlikte basarsanız, “Çalıştır’ açılır.
  • Programlara veya Windows simgesine giderek Çalıştır simgesini arama zahmetinden kurtulursunuz.

Ctrl tuşu + Shift tuşu + T harfi tuşu

  • İnternet tarayıcısında yanlışlıkla kapattığınız ya da kapattığınız en son siteye gitmek isterseniz bu kombinasyonu kullanın.
  • Bu size tarayıcıda geçmişe gidip aramadan hızlı bir şekilde zaman kazandıracaktır.

Windows tuşu + Yukarı Ok tuşu / Aşağı Ok tuşu

  • Kullandığını ekranda olan sayfayı ya da tarayıcıyı kademeli olarak büyültmek ve küçültmek için bu kısayolu kullanabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz pencereyi simge durumuna küçültmek için Windows tuşu + Aşağı Ok tuşunu kullanabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz pencereyi büyültmek için Windows tuşu + Yukarı Ok kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

6 Yorum

  1. ramazan
  2. Anonim
  3. Anonim
  4. Anonim
  5. Eistein
  6. elif