Geleneksel Oyunlar Nelerdir?

Oyunların çocukların gelişimi için çok etkilidir. Eskiden oynadığımız geleneksel oyunları merak edenler için derlemek istedik. Bu listede bulunan birçok geleneksel oyun unutulmaya yüz tutmuş oyunlardır. Oyunların bazıları günümüzde eğitim için kullanılmaktadır. Çünkü bu oyunlar çocukların kişilik gelişimini de sağlamaktadır.

Günümüzde teknoloji geliştikçe çocukların oyun anlayışı değişmeye başlamıştır. Çocuklar artık sanal alemde daha çok vakit geçirmeyi tercih etse de sokak oyunlarını ve geleneksel oyunları oynaması gerekir. Bu geleneksel oyunları hazırlarken oyunbilim sitesinden faydalandığımızı belirtelim.

İşte bazı çok bilinen geleneksel çocuk oyunlarımız ve açıklamaları:

Bezirganbaşı

Bezirganbaşı çocuklar arasından oynanan ve hala günümüzde oynanan geleneksel çocuk oyunlarımızdan birisidir.

Bezirganbaşı oyunu için 2 ebe seçilmesi gerekir. Bu iki ebe karşılıklı şekilde ellerini birbirine geçirerek köprü kurarlar. Diğer oyuncular bu köprünün altından geçerek tekerlemeyi söyler. Bir oyuncuyu ebeler kolları arasından sıkıştırır ve iki takım arasından seçim yapması için bir soru sorarlar. Bu şekilde takımlar oluştuktan sonra en son iki takım yarışır ve oyunu kazanan takım belirlenmiş olur.

Yakan Top

Yakan top ülkemizde hala aktif bir şekilde oynanan geleneksel çocuk oyunlarımızdan bir tanesidir. Yakan top oyununda iki grup yapılır. Gruplar seçim aşamasında kura ya da sayışmaca gibi yöntemler kullanılabilir.

Yakan top oyununda kural ve mantık basittir. Bir grup ortaya geçerken diğer grup top ile ortadaki oyuncuları vurmaya çalışırlar. Ortada ki tüm oyuncular vurulursa gruplar rolleri değiştirir.

Ortadaki oyuncuyu top ile vurmaya çalışırken havada top kaptırırsanız ortadaki oyuncu bir can daha kazanmış olur. O oyuncuyu oyun dışı bırakmak için 2 kere vurmanız gerekir.

geleneksel cocuk oyunlari

geleneksel cocuk oyunlari

Körebe

Körebe oyunu tüm dünyada meşhur olan geleneksel hale gelmiş çocuk oyuncularımızdan bir tanesidir. Oyunda ebenin gözleri bir nesne ile kapatılır. Bu nesne ile kapatıldıktan sonra ebe diğer oyuncuları gözleri kapalı bir şekilde yakalamaya çalışır. Eğer gözleri kapalı bir şekilde diğer oyuncuyu yakalarsa yakalanan oyuncu yeni ebe olur.

Bu esnada kaçan oyuncular çeşitli sesler çıkararak ebeyi üzerine çekmeye çalışır. Ebenin etrafında bulunan çarpabileceği nesneleri kaldırmak gerekir. Yoksa gözleri kapalı ebe bir kaza geçirebilir.

Çelik Çomak

Çelik çomak oyunu 2 adet değnek ile oynanır. Kısa olan değnek yere bırakılır. Uzun olan değnek ile kısa değnek uzağa fırlatılmaya çalışır. Diğer oyuncular ilk etapta bu değneği havada yakalamaya çalışır. Eğer havada yakalarsa tam puan alırlar. Eğer havada yakalayamazsa bu sefer değneği fırlatarak rakibin değneği vurulmaya çalışılır. Oyun bu şekilde gruplar arasında devam eder.

Oyunda 3 sefer de kısa değneği vuramayan oyuncunun sıra hakkı yanmış olur.

Birdir Bir Oyunu

Günümüzde özellikle okullarda oynanan oyunlardan bir tanesidir. Günümüzde oyunun kuralları tam olarak uygulanmasa da genel olarak eğlence amaçlı oynanan bir oyundur.

Oyuncular birbirinin üstünden zıplayarak tekerleme söyler. Oyuncular tekerlemeyi söylemek zorundadır. Tekerlemeyi söylemeyen ya da yanlış söyleyen oyuncu oyunda ebe olur ve oyun bu şekilde devam eder. Bu oyunda ebe ilk sırada yere eğilen kişidir. Bazı oyunlarda ebe istenen kişi olsa da bu oyunda görevinden dolayı ebe olmak oyuncular tarafından pek tercih edilmemektedir.

Arapsaçı

Arapsaçı oyununda malzeme olarak bir ip yumağı kullanılır. Oyuncular çember şeklinde bekler ve bir oyuncu ip yumağının bir ucunu kendine bağlar. Daha sonra ip yumağını bir arkadaşına atarak oyunu başlatır. İp yumağını her eline alan oyuncu eline bağlar ve ip yumağını başka birine atar. Bu şekilde ip yumağı bitene kadar devam eder. İp yumağı bittikten sonra tekrardan yumak yapılmaya yani arapsaçı çözülmeye başlanır.

 

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2020

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap