Belgeseldeki İlginç Balık: Çamur Zıpzıpı

Çamur Zıpzıpı belgesellerde gördükten sonra herkesin ilgisini çeken bir balıktır. Boyları yaklaşık 10 ile 30 cm arasında değişirler. Çeşitli türleri vardır ama hepsi birbirinin benzeridir. Gözler birbirinden bağımsız olarak hareket eder ve karada ya da suda her yöne bakabilirler.

Çoğu balıktan farklı olarak, Çamur Zıpzıpı hayatlarının çoğunu suda geçirirler. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Çamur Zıpzıpı balıktır ve bu yüzden solungaçları vardır. Sudan bir kere çıkınca solungaçları kurumaya ve birbirine yapışmaya başlar, bu nedenle Çamur Zıpzıpı’nın kulaklarının arkasında deniz suyunun depolandığı özel bir boşluk bulunur. Gözlerini döndürdükleri zaman bu boşluğa basınç uygulanır ve bu, depolanan suyu yeniden oksitleyerek solungaç kapaklarını bir bakıma yağlar ve solungaçları normal işlevlerine geri döndürür.

camur zipzipi nedir ozellikleri

Bilimsel Adı

Periophthalmus barbarus bilimsel adıdır.  Çamur Zıpzıpı, deniz balıklarının en büyük ailesine, yani Kaya Balığı ailesine aittir.

İlginç Gözleri Var

Çamur Zıpzıpı’nın gözleri hemen dikkat çekiyor. Bu balıkların başlarının üstünde büyük gözleri vardır. Bu gözler, fantastik bir panoramik manzaraya olanak tanır.

Çamur Zıpzıpı Yürüyor mu?

Çamur Zıpzıpı, bacaklar gibi kullanılan büyük ön yüzgeçlerini çok fazla kullanırlar. Çoğu balık gibi yüzmek yerine Çamur Zıpzıpı göğüs yüzgeçlerini karada yürümek için kullanır.

Çamurlu ortamlarda ve köklerde yürürler ve etraflarında atlarlar. Onların iki büyük eklem yüzgeçleri küçük bacaklara benzemektedir. İki yüzgeci gelişmiş ve arazide koşuşturmak ve nehir çamurunun içine girmek için idealdir. Kuyrukları aynı zamanda bazı hareket gücünü de sağlar.

Yaşam Alanı

Çamur Zıpzıpı hem kara hem de su altında yaşarlar. Bataklık arazilerinde, lagünlerde ve nehir haliçlerinde yaşadıkları da görülmüştür. Zamanının dörtte üçünü karada geçirirler, suyun depo solungaçlarına girmesi için suya geri dönerler.

Çamur Zıpzıpı karada suya oranla daha fazla zaman geçiren balıklardan bir tanesidir.  Diğer balıklarda olduğu gibi, çamur zıpzıpı solungaçları ile nefes alırlar, ancak ek olarak, derileri ve ağız ve boğazlarının astarları yoluyla oksijeni emerler. 

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2019

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

Bir Yorum Var

  1. g g