Arılar ve Özellikleri

Arıların Genel Özellikleri

  • Arılar dört kanatlı böceklerdir, genellikle iğneli türleri çoğunluktadır. 12.000’in üzerinde tür vardır, ancak yaklaşık 600’ünü çevremizde görmek mümkün olsa da diğer türler Dünya’nın bazı özel bölgelerinde yaşamaktadır.
  • Arılar, yuvarlak ve tüylüdür ve genellikle yavaş yavaş hareket ederler. Bal arıları bundan daha dinamik bir vücuda sahiptir ve daha hızlı (yaklaşık 15 mil / saat) hareket eder.
  • arilar kisa bilgiArılar, nektarı tekrar tekrar kusarak ve dehidrasyon yaparak bal üretirler.
  • Çoğu arılar, onları rahatsız etmedikçe pasifleşir, ancak bazı agresif türleri de vardır. Hava çoğunlukla arıların agresifliğini etkiler. Rüzgarlı ve bulutlu günlerde, nektar ve polen aramakta başarısız olduklarında arılar daha agresif olurlar.
  • Arı sokmaları alerjik olan birisine ölümcül olabilir.
  • Arılar beş göze sahipler. İki büyük bileşik göz ve üç basit göz. Arılar 1/300 saniyeyle ayrılmış hareketleri algılayabilirler. İnsanlar yalnızca saniyenin 1 / 50’si ile ayrılmış hareketleri algılayabilirler.
  • Arılar, nektar ve polen toplarken bitkilerin çoğunun tozlaşmasına yardımcı olurlar.
  • Bal arıları 20.000 ila 80.000 arı arasında koloniler halinde yaşarlar. Bir koloni: kraliçeyi, işçileri ve erkek arıları içerir.
  • Kolonideki arıların çoğu işçi arılarıdır.
  • İşçiler, kolonideki en küçük arılardır. Döllenmiş yumurtadan üretilen cinsel olarak gelişmemiş dişilerdir. Kovanı kurar ve onarırlar, nektar ve polen ararlar, balmumu ve bal üretir, kraliçeyi ve larvaları beslerler ve kovanı düşmanlara karşı korurlar.
  • Çalışan arıların ömrü, yılın zamanına bağlıdır. Çoğu işçi arısı yaklaşık 28 ila 35 gün yaşar. Bununla birlikte, Eylül ve Ekim aylarında yetiştirilen işçiler kış boyunca yaşayabilir.
  • Drone diye adlandırılan arılar erkek arılardır. Onların tek amacı kraliçeyle çiftleşmektir. Çiçeklerden yiyecek veya polen toplamazlar. Koloninin besinleri yetersiz kalırsa, erkek arılar genellikle kovandan atılır. Genellikle yaklaşık 6 ay yaşarlar.
  • İşçiler, kraliçe olarak yetiştirilmek üzere larvaları seçerler. Bu larvalar işçi larvalarından daha büyüktür, çünkü daha yüksek bir şeker içeriği taşıyan besinler ile beslenirler. Birkaç gün içinde 1-2 gün boyunca 17 erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşme sırasında, özel bir çantaya (spermatheca) depolanan yaklaşık 90 milyon sperm hücresi toplamaktadır.
  • Eşleşmeden yaklaşık 10 gün sonra kraliçe yumurta dökmeye başlar. Günde yaklaşık 1.500 yumurta koyacaktır. Onun yumurta atma hızını durması durumunda, çalışanları yerine koymak için yeni kraliçe yetiştirmeye başlarlar.
  • Bal arıları 88 km hız ile uçabilir ve bir kilo bal üretmek için 2 milyon çiçek ziyaret ederler. Bir çıkışta bir arı 50 ile 100 çiçek arasında ziyaret gerçekleştirir.
  • Bir işçi arısı, ömrü boyunca yaklaşık 1/12 çay kaşığı bal üretir.
  • Üretken bir kovan, her gün 2 kilo bal yapabilir ve depolayabilir.
  • Bir bal arısı soktuğu zaman ölür. Çünkü vücudunda ki birçok organ iğnesine bağlıdır ve sokmadan kaynaklı vücut yapısı bozulur.

Bal Arıları ve Eşek Arıları Arasındaki Fark

esek arisiHer ikisi de ağrılı sokmalar yapabildikleri için bal arısı ve eşek arısı birbirine karıştırılabilir. Bal arıları kışkırtıldığında saldırabilirken, eşek arısı doğal olarak daha agresif avcıdır. Bal arıları ve eşekarısı arasındaki farkı belirlemek, sokulan bölgedeki yaraların uygun şekilde tedavi edilmesini için çok önemli bir tespittir.

Bal arılarının ve eşek arılarının fiziksel bedenleri farklıdır. Bal arıları yaklaşık 2,54 cm uzunluğundadır. Bazıları tamamen siyah bedenlere, diğerleri siyah veya kahverengi, turuncu veya sarı çizgilere sahiptir. Bal arısı kıllıdır, eşekarısı genellikle pürüzsüz ve parlak cilde sahiptir. Arı dar boğumlu, dört kanatlıdır ve parlak ve siyah desenlere sahip olabilirler.

Bal arıları ve eşek arıları yaşam tarzı ve alışkanlıkları açısından da farklıdır. Bal arısı kolonileri 75.000’den fazla nüfusa sahip olabilirken, eşek arısı kolonileri 10.000 kişiden daha az nüfusa sahiptir. Kraliçe arılar, koloni için bir yuva inşa ederken, işçi bal arıları kovan yaratır ve korur. Kış mevsiminde kış uykusuna yatan ve sonraki sonbaharda yeni bir yuva kurmak için kullanılan arılardan farklı olarak bal arıları, binlerce işçi tarafından biriktirilen gıda rezervleri ve ısılarıyla yaşarken kış uykusuna yatmazlar. Eşek arısı bal üretemez, ancak tüm bal arıları kovanları içinde büyük miktarda bal üretebilir ve depolayabilir. Bal arıları sadece bir kez sokabilir ve saldırdıktan sonra ölürlerken, eşek arıları birden fazla kez sokabilir.

Bal Arıları

İnsanlarla yakın ilişki kurabildikleri için bal arılarının davranışı iyi araştırılmıştır. Bal arıları iyi örgütlenmiş kolonilerde yaşar ve kış uykusuna ihtiyaç duymazlar. Arılar hepimizin bildiği gibi bal üretimiyle bilinirler. Bal arıları genelde bahar aylarında polen ve nektar toplamak için bitki ararken hareket eder. Bu iki maddeden yüzlerce yıldır bal oluşturuyorlar.

arilarin ozellikleri bal arılarıBal arısı toplumsal yaratıklardır ve bir kraliçe, binlerce işçi ve birkaç erkek arı ile birlikte koloniler içinde yaşar. İşçiler bu yuvaları, karın bezlerinden saldıkları balmumu haline getirirler. Erkek dronlar, hayattaki tek görevini tamamladıktan sonra, kraliçelerle çiftleşmek için, sonbahar boyunca yuvadan dışarı atılırlar.

Bal arıları Afrika, Asya, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde benzer şekilde davranıyor, ancak bazı türlerin diğerlerinden daha agresif olduğu biliniyor. Bu agresif türlerden birine denk gelirseniz bunu anlamanız uzun sürmeyecektir.

Bazı böcekler gibi bal arıları da davetsiz misafirler yaklaştıklarında yuvalarına girişlerini korurlar ve savunmaya geçerler. Bununla birlikte bal arıları sadece bir kez sokabilir. İğnesi arının bağırsaklarına birleşik olduğundan kurbana saldırdıktan sonra bal arısının bazı organları vücudundan ayrılırlar. Yani bir bal arısı soktuktan sonra ölecektir.

Bal Arısı Ne Yiyor?

Bal arıları bal üretmek için çeşitli çiçeklerden polen ve nektar toplarlar. Bal arıları çiçekli bitki örtüsü bulunan bahçeler ve tarlalarda bu ürünleri daha rahat toplayabilmektedir.

Tozumsu bir madde olan polen çeşitli çiçekli bitkiler tarafından üretilir. Polen, bir bal arısının tüm besin gereksinimlerini içeren en saf ve en zengin doğal gıdalardan biridir: şeker, karbonhidratlar, protein, enzimler, vitaminler ve mineraller. Nektar, çiçekler içinde bulunan tatlı bir sıvıdır. Bal arısı, nektarı toplar ve bala dönüştürür.

Bal arısı larvalarının çoğunda bal bulunur, ancak gelecekteki kraliçeler olmak için seçilen larvalar arı sütü ile beslenir. İşçi arılar larva gelişmesinin ilk birkaç gününde arı sütü ile beslenirken gelecekteki kraliçe adayları ise larva gelişimleri boyunca arı sütü tüketirler.

Seçilen bal arısı kraliçeleri beslenmelerinden dolayı hızlı bir şekilde büyür ve sıradan bir arı arılarının iki katı büyüklüğünde olurlar.

Arı Sokması

Bir bal arısı, bir kişiyi veya avcıya iğnesini kullanarak sokabilir. Bal arısı sokmaları zehirli alerjik insanlarda acı verici hatta yaşamı tehdit edebiliyor. Bal arısı genellikle kendilerini veya kolonilerini savunmanın bir biçimi olarak sokuyor.

İğne kısmı dikenli olup karnın ucunda bulunur. Zehri üreten zehir tabakası gibi arı sindirim sistemine bağlıdır. Bir bal arısı sokarken, koloni içindeki diğer işçileri uyarmak için bir işaret gönderir. Sonuçta diğer arılar da koloniyi savunmak için bölgeye gelirler. Bu yüzden bir arıya bir hareket yapınca diğer arılarında saldırması bu anlaşmalarından kaynaklanmaktadır.

Belirtiler
Bal arısı sokmalarının çok acı verici olduğu bilinmektedir ancak kurbanın bağışıklık sistemine giren zehrin miktarına bağlı olarak bir sokuştan kaynaklanan semptomlar değişir. İlk ağrı şişme ve kaşıntı döneminden sonra kaybolabilir. Bazı kişiler de cildin kızarması da dahil olmak üzere bazı semptomlar görülebilir. Bal arısı sokması yaygın olarak tehlikeli değildir, ancak bazı insanlar arı zehirine alerjik olabilir ve mide bulantısı, bayılma ve aşırı reaksiyon verdikleri durumda ölüm gibi ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Arı sokmasından hekime görünmekte fayda vardır.

İğne sayısı da etkilerde rol oynar. İğne sayısı arttıkça, reaksiyon şiddeti de artar ve çok fazla sokulduğunda herkes için ölümcül olabilir. Bal arıları ile ilgili bir kişinin tıbbi kaygıları varsa, kesinlikle uzmana acilen gitmelidir.

İçindekiler

Kaynak / Alıntı Yapmak İsterseniz

Bu sayfadaki içeriği herhangi bir paylaşım platformunda ya da web sitenizde kullanmak isterseniz, lütfen bu sayfayı orijinal kaynak olarak belirtmek için aşağıdaki hazır kodu kullanın. Kopyalayın ve kaynak göstermek istediğiniz yere yapıştırın.

Bu Sayfanın Son Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017

Merhaba meraklı ziyaretçimiz! Bir uzmanın cevap vermesini istediğiniz bir sorunuz mu var? Sorunuzu bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Lütfen sorunuzu net bir şekilde açıklamayı unutmayın. Her soruya cevap veremeyiz, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Bir yorum yap

2 Yorum

  1. ŞULE
  2. Anonim